Jak wybrać najlepsze ziarna kawy?

Ekspres do kawy Saeco Xelsis.
Aromatyczne espresso? Tylko ze świeżo zmielonych ziaren! A jak wybrać ziarna kawy, by w domu zawsze móc cieszyć się idealnym espresso lub innym napojem kawowym?

Smak kawy zależy od wielu czynników, ale niezaprzeczalnie to ziarna wpływają na niego w największym stopniu. Po pierwsze, ważny jest rodzaj użytych ziaren, po drugie stopień palenia, a po trzecie sposób i stopień ich mielenia. Jak wybrać kawę, by móc cieszyć się idealnym espresso w domu?

Arabica vs robusta
Arabica i robusta to najbardziej popularne gatunki kawy. Czym się od siebie różnią? Robusta charakteryzuje się wysoką goryczą, a ziarna tego gatunku mają średnio ponad 2 razy więcej zawartości kofeiny niż Arabica. Z kolei ziarna gatunku Arabica są dużo bardziej obdarowane związkami wpływającymi na odczuwanie przez nas przyjemnych smaków i aromatów, dlatego jej smak będzie bardziej zrównoważony i pełniejszy. Do przygotowania espresso stosuje się głównie ziarna z gatunku Arabica, ale one również miewają różne posmaki i aromaty, z których jedne możemy lubić bardziej, a inne mniej, więc warto próbować różnych rodzajów, by znaleźć ulubioną mieszankę.

Na smak kawy, wpływa też jej palenie, które jest głównym etapem jej przygotowania do spożycia. Osoby, które lubią kawy z dominującą goryczą, powinny wybierać ciemne palenie, ponieważ im jaśniej palona kawa, tym mniej będziemy odczuwać goryczki, a więcej owoców i kwiatów. Z drugiej strony jasno palona kawa jest bardzo delikatna i ma w sobie całą moc aromatów i dość dużo słodyczy.

Pamiętajmy również, że kawa jest najlepsza, gdy jest świeża. Co to oznacza? Wybierając ziarna kawy, warto zwrócić uwagę na datę jej palenia. Mimo zamkniętego opakowania z czasem cenne aromaty mogą się ulatniać.

Kawa ze świeżo palonych ziaren
Jeśli posiadamy w domu młynek albo jeszcze lepiej ekspres automatyczny z wbudowanym młynkiem, to najlepiej kupować kawę ziarnistą. Dzięki temu espresso lub inny napój kawowy będzie kusił niezwykłym aromatem świeżo zmielonych ziaren i smakował dużo lepiej.

Finalny efekt zależy również od stopnia zmielenia ziaren, dlatego warto go móc samemu wybrać w młynku lub automatycznym ekspresie. Ekspres Saeco Xelsis został wyposażony w ceramiczny młynek z 12-stopniową regulacją grubości mielenia ziarna. Drobno zmielona kawa wykorzystywana jest zwykle na potrzeby aromatycznego espresso, a większa grubość ziaren do parzenia delikatniejszej kawy.

Personalizacja napojów z Saeco Xelsis
Jeśli poznamy już swój gust, jeśli chodzi o mieszankę i stopień zmielenia ziaren, warto móc maksymalnie spersonalizować kawę. Aby za każdym razem cieszyć się napojem dopasowanym do Twojego gustu, zdecydujmy się na ekspres automatyczny Saeco z funkcją personalizacji. Saeco Xelsis zapewni nam przygotowanie niespotykanie szerokiego wyboru napojów (jest ich aż 15), a na dotykowym ekranie Coffee Equalizer™ można w intuicyjny sposób określić cechy napoju, decydując o mocy, temperaturze, ilości i smaku kawy, objętości mlecznej pianki, a nawet kolejności dozowania kawy oraz mleka. Ekspres Xelsis SM7685 oferuje też możliwość intuicyjnego zapisania aż 8 profili użytkowników, przechowując ulubione przepisy i spersonalizowane ustawienia widoczne bezpośrednio na ekranie.

Rekomendowane ceny detaliczne ekspresów Saeco Xelsis wynoszą:

  • SM7580/00 - 4 919,00 PLN
  • SM7581/00 - 5 149,00 PLN
  • SM7680/00 - 5 819,00 PLN
  • SM7683/00 - 6 039,00 PLN
  • SM7685/00 - 6 709,00 PLN

Fot. Philips Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat