Jak wybrać zdrowy ketchup? Kupuj świadomie!

Wybieraj tylko zdrowy ketchup.
Nie od dziś wiadomo, że pomidory to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia witamin i innych ważnych składników odżywczych.

Dawniej uznawane za trujące, obecnie królują na naszych stołach nie tylko w sezonie letnim, a lekarze i dietetycy zachęcają, aby włączyć je na stałe do diety w dużych ilościach. Jak się jednak okazuje, nie tylko świeże pomidory mają dużo do zaoferowania. W przetworzonej postaci także zachowują swoje dobroczynne właściwości, a chyba najpopularniejszą z nich jest ketchup. Jak wybrać smaczny i przede wszystkim zdrowy ketchup? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Ketchup – najlepszy do wszystkiego!

Ketchup to jeden z niewielu dodatków, które pasują niemal do każdego dania. Grill bez ketchupu? Nie ma mowy! Pizza, zapiekanka, klasyczna kanapka z szynką i serem, a nawet jajecznica – z każdą z tych potraw ketchup tworzy bardzo udane połączenie. Ketchup można wykorzystać ponadto do przygotowania różnego rodzaju marynat, zarówno pikantnych, jak i łagodnych, ketchupem można z powodzeniem doprawić rozmaite sosy, zupy, leczo, gulasz. To zaledwie kilka z bardzo wielu ciekawych pomysłów na to, jak urozmaicić i wzbogacić smak dobrze nam znanych dań.

I jeszcze jedna dobra wiadomość dla wszystkich miłośników ketchupu – zawiera on w sobie spore pokłady bardzo cennej substancji, jaką jest likopen, czyli organiczny związek chemiczny należący do grupy karotenów, będący silnym przeciwutleniaczem. Zmniejsza on m.in. ryzyko wystąpienia nowotworów (w szczególności raka prostaty u mężczyzn i raka piersi u kobiet) czy miażdżycy.

Ketchup Pudliszki – skład pod lupą

Tę jedną rzecz trzeba powiedzieć głośno – ketchup ketchupowi nierówny. Nie każdy jest smaczny i nie każdy jest zdrowy. Jeśli chodzi o ketchup Pudliszki, skład nie pozostawia wątpliwości – 198 g pomidorów na 100 g produktu i podstawowe składniki, takie jak cukier, sól, ocet. Lista jest krótka, a jak wiadomo – im krótsza, tym lepsza. Żadnych konserwantów i sztucznych barwników – taki jest właśnie ketchup Pudliszki. Skład robi wrażenie i sprawia, że po taki produkt chce się sięgnąć.

Warto kupować świadomie produkty wysokiej jakości, które nie szkodzą zdrowiu. Podstawą owego świadomego kupowania jest czytanie etykiet. Należy wystrzegać się produktów ze wspomnianymi już konserwantami, sztucznymi barwnikami, sztucznymi substancjami słodzącymi i innymi podejrzanie brzmiącymi składnikami.

Pudliszki – sos do spaghetti w duecie z ketchupem

Ketchup to nie jedyny wysokiej jakości produkt znanej i cenionej marki Pudliszki. Sos do spaghetti to kolejna propozycja nie do odrzucenia. Podobnie jak ketchup, można go wykorzystać do stworzenia bardzo wielu smacznych dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Można go także połączyć z ketchupem, uzyskując wyjątkowo pyszny, niebanalny smak. Pudliszki sos do spaghetti to ponadto najlepsza odpowiedź na potrzeby wszystkich zapracowanych osób, które ciągle walczą z czasem. Przygotowanie spaghetti zajmuje zaledwie kilka chwil, a zaspokaja głód na wiele godzin! Miłośnicy mięsnych smaków mogą zaś sięgnąć po sos boloński z mięsem.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat