Jak wykorzystać dziki ryż?

Sałatka z ryżem dzikim, batatami i dressingiem imbirowym - przepis kulinarny.
Dziki ryż to wciąż mało popularny dodatek, który posiada wyjątkowy orzechowy smak i aromat, dlatego doskonale nadaje się jako składnik sałatek.

Sałatka z ryżem dzikim, batatami i dressingiem imbirowym

Składniki na sałatkę:

  • 50g dzikiego ryżu (np. marki Britta)
  • 1 średni batat
  • 50g sera feta
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka nasion dyni
  • garść rukoli

Dressing imbirowy

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cm imbiru startego na tarce
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Batata upiec w piekarniku, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę i lekko rozkruszyć.
  3. W dużej misce wymieszać ryż z batatem, serem, żurawiną, nasionami dyni i rukolą.
  4. Składniki na dressing zmiksować blenderem.
  5. Sałatkę doprawiać imbirowym dresingiem.

Fot. Britta
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat