To specjalna odmiana miodu pochodząca od pszczół żywiących się nektarem kwiatów z rośliny Manuka, rosnącej w Nowej Zelandii. Od zwykłego miodu różni się tym, że ma jeszcze silniejsze właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Składnik odpowiadający za to cudowne działanie znajduje się w każdym rodzaju miodu, ale w Manuce jest go tysiąc razy więcej niż we wszystkich pozostałych. Możesz podawać go dziecku na łyżeczce, słodzić nim herbatę, owsiankę albo miksować z owocami i warzywami.
To nie niskie temperatury zimą, ale suche powietrze najbardziej sprzyja rozprzestrzenianiu się bakterii i wirusów. Właśnie dlatego koniecznie zainwestuj w nawilżacz powietrza, na przykład ultradźwiękowy. Jego zaletą jest to, że jest pozbawiony filtrów, w których łatwo rozwijają się grzyby i bakterie.
Może tego nie wiesz, ale za odporność organizmu w największym stopniu odpowiada mikroflora jelit. Znajdujące się w nich dobre bakterie, głównie kwasu mlekowego, chronią organizm. Gdy dojdzie do zaburzenia flory, na przykład w wyniku przyjmowania antybiotyku, złej diety, infekcji pokarmowych, twoje dziecko może mieć osłabioną odporność. Właśnie dlatego zwłaszcza jesienią i zimą warto wzmacniać jego mikroflorę jelit, podając mu probiotyk, jak Estabiom Baby. Pamiętaj tylko, żeby wybrać preparat z dobrze przebadanymi szczepami, jak Lactobacillus rhamnosus GG. Dobrze, aby suplement miał też w składzie witaminę D3. Dowiedziono, że korzystnie wpływa na odporność organizmu. Oba składniki ma na przykład Estabiom dla dzieci.
Aby dziecko tak łatwo nie chorowało, jego dieta musi być idealnie zbilansowana. Chyba że karmisz piersią, wtedy musisz zadbać o to, żeby twoja taka była. Powinna być przede wszystkim bogata w witaminy A, C i E. Witaminę A znajdziesz w mięsie, batatach, jarmużu, marchewce, sałacie rzymskiej. Najlepsze źródła witaminy C to papryka, natka pietruszki, jarmuż czy brokuły. Witamina E znajduje się z kolei w olejach roślinnych, orzechach, awokado, roślinach strączkowych.
Możesz podawać dziecku witaminę C albo bogate w nią potrawy. Równie skutecznie działa napar z lipy. Wzmacniaj też mikroflorę dziecka probiotykami (jak Estabiom Baby) lub potrawami, które je naturalnie zawierają. Bakterie probiotyczne w dużych ilościach znajdują się w przetworach mlecznych, na przykład kefirze i jogurtach probiotycznych oraz przetworach soi. Nie kończ podawania ich dziecku od razu po ustąpieniu infekcji, tylko kontynuuj przez kilka tygodni. Pamiętaj jednak, że dzieci potrzebują specjalnych probiotyków przeznaczonych dla najmłodszych, jak np. Estabiom Baby.
Bibliografia:
Fot. Materiały zewnętrzne