Naturalne czy farbowane – niezależnie od tego, każdy rodzaj włosów potrzebuje ochrony. Wraz z wiekiem włosy wytwarzają mniej melaniny, czyli naturalnego barwnika, który odpowiedzialny jest za ich barwę. O tym, kiedy nasz kolor będzie płowiał, decydują nie tylko geny, ale również stres, zanieczyszczenia środowiska czy nieodpowiednia dieta (w szczególności brak witaminy B oraz żelaza). By temu zapobiec, musimy przede wszystkim najpierw zadbać o siebie: urozmaicić swoją dietę w witaminy i minerały, dbać o dobrą kondycję psychiczną i fizyczną, ale przede wszystkim pobudzić swoją czuprynę, by ta produkowała więcej melaniny. Jak przygotować odpowiednią miksturę?
Olej kokosowy mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (proporcje: do 100 ml oleju dodajemy 3 łyżki soku). Następnie dokładnie wcieramy miksturę w skórę głowy, pozostawiamy na głowie przez godzinę, a po tym czasie myjemy głowę szamponem (najlepiej bez żadnych sztucznych składników).Taki zabieg stosujemy przez 7 dni, a potem w jeden wybrany dzień każdego miesiącu.
Kolejnym sposobem jest dieta bogata w witaminę B5 i żelazo. Obecność tych składników mineralnych znajdziemy między innymi w wątróbce, śledziach, makrelach, orzechach, bananach, jajach czy ziemniakach. Natomiast doskonałym źródłem żelaza jest chuda wołowina, mięso indyka, sardynki, fasola oraz wspomniana wątróbka. By cieszyć się piękną, zdrowa i naturalną czupryną, warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i włączyć do swojej diety te składniki oraz raz na jakiś czas stosować domowej roboty wcierki. Włosy będą nam wdzięczne.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com