Niestety na co dzień przypomina ona raczej „krajobraz po bitwie” niż obrazek z kolorowego magazynu... Wszystko dlatego, że kuchenny bałagan powstaje w mgnieniu oka. Czy da się nad nim zapanować? Oczywiście! Wystarczy wprowadzić w życie kilka sprawdzonych patentów!
Wszystko na swoim miejscu
W kuchni bardzo ważne jest, aby wszystkie urządzenia i sprzęty miały swoje miejsce. Rozplanuj „kuchenne królestwo” tak, aby wygodnie było Ci sięgać po poszczególne akcesoria. Kubki przechowuj w sąsiedztwie herbaty, a blaszki i foremki do pieczenia blisko piekarnika. Taki sposób zagospodarowania przestrzeni jest intuicyjny – wszystkie niezbędne akcesoria są w pobliżu siebie, co znacząco ułatwia przygotowywanie pyszności. Postaraj się wyrobić w sobie i pozostałych domownikach nawyk odkładania rzeczy na swoje miejsce. W ten sposób nie będziesz tracić czasu na poszukiwania produktów, gdyż zawsze będziesz wiedzieć gdzie są. Postaraj się także utrzymywać porządek w kuchennych szafkach - sztućce trzymaj w specjalnym organizerze, a foremki do ciastek np. w metalowej puszce. Odpowiednie przechowywanie kuchennych niezbędników sprawi, że łatwiej utrzymasz porządek podczas gotowania, jak i tuż po nim. Przyrządy, których używasz najczęściej zamieść na naściennym wieszaku, np. takim jak Proline Leifheit. Zawiesisz na nim aż 9 najpotrzebniejszych akcesoriów takich jak łopatka do patelni czy łyżka wazowa. Dzięki temu trikowi będą one zawsze w zasięgu ręki, a Ty nie będziesz szukać ich po szufladach. Dodatkowo pięknie wyeksponowane akcesoria kuchenne staną się prawdziwą ozdobą pomieszczenia.
Pomocna dłoń
Ręcznik papierowy i folię spożywczą warto trzymać w specjalnie przeznaczonym do tego naściennym podajniku. Znacząco ułatwi to codzienne obowiązki, gdyż są to produkty, których używamy wyjątkowo często i istotne jest, aby zawsze były w zasięgu wzroku. Wybierz model z dodatkowymi schowkami taki jak Parat Plus Leifheit.
Oprócz miejsca na folię spożywczą i ręcznik papierowy posiada on także praktyczne schowki na woreczki do zamrażania, taśmę klejącą czy pinezki. Co więcej pomieści on aż 3 rolki papieru czy foli, a do jego obsługi wystarczy jedna ręka! Dzięki niemu będziesz miała wygodny dostęp do ręcznika papierowego, a folię odetniesz z łatwością, unikając nierównych i postrzępionych krawędzi! Podajnik można zamontować na każdej ścianie.
Sztuka przechowywania żywności
Produkty wymagające niskich temperatur rozmieść w lodówce według zaleceń producenta, gdyż na różnych jej wysokościach może panować nieco inna temperatura – zwłaszcza, gdy często ją otwierasz. Produkty nietrwałe umieść w specjalnych hermetycznych pojemnikach wyposażonych w specjalny system zamykania. Przykładem takich pojemników są te z serii Leifheit Fresh and Easy. Dzięki nim wędliny, sery czy resztki posiłków nie zawilgotnieją ani nie wyschną, co sprawi, że na dłużej zachowają swoja świeżość.
Produkty sypkie przechowuj w poręcznych słoiczkach z poręcznym zamykaniem. W tej roli świetnie sprawdzą się słoiki Leifheit z zamknięciem kabłąkowym. Mają różne kształty i rozmiary - pomieszczą od 135 do 1140 ml są zatem idealne do przechowywania zarówno przypraw, jak i niewielkich, podręcznych ilości cukru, mąki czy kasz. Natomiast większe ilości mąki, makaronów, ryżu, kaszy czy fasoli możesz przechowywać w praktycznych pojemnikach Fresh and Easy. Dzięki takiemu sposobowi przechowywania żywność i przyprawy na długo zachowają swój zapach i aromat.
Siła gadżetu
Prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, jak wiele pożytku możesz czerpać z niestandardowych gadżetów kuchennych. Czy wiedziałeś, że podczas smażenia możesz uniknąć rozpryskiwania się tłuszczu? Pomoże Ci w tym osłona przeciwrozpryskowa Leifheit, która umożliwia także kontrolę temperatury potrawy, a dzięki specjalnie zaprojektowanym szczelinom para wodna z łatwością wydostaje się na zewnątrz. Przechowywanie osłony nie wymaga dużo miejsca – składa się do wielkości łopatki do ciasta, dzięki czemu jest bardzo poręczna.
Kolejnym gadżetem na liście niezbędników jest miska do ciast Leifheit 3w1 Mix&Bake. Dzięki sprytnej pokrywce pozwala na mieszanie i miksowanie bez obaw o zabrudzenia, które mogą pojawiać się podczas tych czynności. Co więcej w misce możesz przechowywać gotowe już potrawy nawet w niskich temperaturach bez obaw o utratę ich aromatu – pokrywka zapobiega przedostawaniu się obcych zapachów, a jednocześnie chroni przed wylaniem zawartości. Jeśli potrzebujesz gadżetu, w którym nie tylko przygotujesz danie bez rozpryskiwania, ale również odmierzysz ilość potrzebnych składników idealny dla Ciebie będzie pojemnik Measure&Store. Ten sprytny gadżet nie tylko uchroni przed rozpryskiwaniem się potrawy, ale także posłuży do odmierzenia odpowiedniej ilości cukru, mąki i płynów.
Mając odpowiednio zagospodarowaną kuchnię pełną użytecznych, kuchennych gadżetów z pewnością gotowanie będzie szybsze i przyjemniejsze. A sprzątanie po posiłku zajmie kilka chwil!
Fot. LEIFHEIT
Informacja prasowa