Jak zapanować nad chaosem w kuchni?

Opublikowano: 2018-01-08
Zapanuj nad chaosem w kuchni!
Kuchnia nie bez powodu nazywana jest sercem domu – to właśnie tam spędzamy mnóstwo czasu podczas przygotowywania posiłków.

Niestety na co dzień przypomina ona raczej „krajobraz po bitwie” niż obrazek z kolorowego magazynu... Wszystko dlatego, że kuchenny bałagan powstaje w mgnieniu oka. Czy da się nad nim zapanować? Oczywiście! Wystarczy wprowadzić w życie kilka sprawdzonych patentów!

Wszystko na swoim miejscu
W kuchni bardzo ważne jest, aby wszystkie urządzenia i sprzęty miały swoje miejsce. Rozplanuj „kuchenne królestwo” tak, aby wygodnie było Ci sięgać po poszczególne akcesoria. Kubki przechowuj w sąsiedztwie herbaty, a blaszki i foremki do pieczenia blisko piekarnika. Taki sposób zagospodarowania przestrzeni jest intuicyjny – wszystkie niezbędne akcesoria są w pobliżu siebie, co znacząco ułatwia przygotowywanie pyszności. Postaraj się wyrobić w sobie i pozostałych domownikach nawyk odkładania rzeczy na swoje miejsce. W ten sposób nie będziesz tracić czasu na poszukiwania produktów, gdyż zawsze będziesz wiedzieć gdzie są. Postaraj się także utrzymywać porządek w kuchennych szafkach - sztućce trzymaj w specjalnym organizerze, a foremki do ciastek np. w metalowej puszce. Odpowiednie przechowywanie kuchennych niezbędników sprawi, że łatwiej utrzymasz porządek podczas gotowania, jak i tuż po nim. Przyrządy, których używasz najczęściej zamieść na naściennym wieszaku, np. takim jak Proline Leifheit. Zawiesisz na nim aż 9 najpotrzebniejszych akcesoriów takich jak łopatka do patelni czy łyżka wazowa. Dzięki temu trikowi będą one zawsze w zasięgu ręki, a Ty nie będziesz szukać ich po szufladach. Dodatkowo pięknie wyeksponowane akcesoria kuchenne staną się prawdziwą ozdobą pomieszczenia.

Pomocna dłoń
Ręcznik papierowy i folię spożywczą warto trzymać w specjalnie przeznaczonym do tego naściennym podajniku. Znacząco ułatwi to codzienne obowiązki, gdyż są to produkty, których używamy wyjątkowo często i istotne jest, aby zawsze były w zasięgu wzroku. Wybierz model z dodatkowymi schowkami taki jak Parat Plus Leifheit.

Oprócz miejsca na folię spożywczą i ręcznik papierowy posiada on także praktyczne schowki na woreczki do zamrażania, taśmę klejącą czy pinezki. Co więcej pomieści on aż 3 rolki papieru czy foli, a do jego obsługi wystarczy jedna ręka! Dzięki niemu będziesz miała wygodny dostęp do ręcznika papierowego, a folię odetniesz z łatwością, unikając nierównych i postrzępionych krawędzi! Podajnik można zamontować na każdej ścianie.

Sztuka przechowywania żywności
Produkty wymagające niskich temperatur rozmieść w lodówce według zaleceń producenta, gdyż na różnych jej wysokościach może panować nieco inna temperatura – zwłaszcza, gdy często ją otwierasz. Produkty nietrwałe umieść w specjalnych hermetycznych pojemnikach wyposażonych w specjalny system zamykania. Przykładem takich pojemników są te z serii Leifheit Fresh and Easy. Dzięki nim wędliny, sery czy resztki posiłków nie zawilgotnieją ani nie wyschną, co sprawi, że na dłużej zachowają swoja świeżość.

Produkty sypkie przechowuj w poręcznych słoiczkach z poręcznym zamykaniem. W tej roli świetnie sprawdzą się słoiki Leifheit z zamknięciem kabłąkowym. Mają różne kształty i rozmiary - pomieszczą od 135 do 1140 ml są zatem idealne do przechowywania zarówno przypraw, jak i niewielkich, podręcznych ilości cukru, mąki czy kasz. Natomiast większe ilości mąki, makaronów, ryżu, kaszy czy fasoli możesz przechowywać w praktycznych pojemnikach Fresh and Easy. Dzięki takiemu sposobowi przechowywania żywność i przyprawy na długo zachowają swój zapach i aromat. 

Siła gadżetu
Prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, jak wiele pożytku możesz czerpać z niestandardowych gadżetów kuchennych. Czy wiedziałeś, że podczas smażenia możesz uniknąć rozpryskiwania się tłuszczu? Pomoże Ci w tym osłona przeciwrozpryskowa Leifheit, która umożliwia także kontrolę temperatury potrawy, a dzięki specjalnie zaprojektowanym szczelinom para wodna z łatwością wydostaje się na zewnątrz. Przechowywanie osłony nie wymaga dużo miejsca – składa się do wielkości łopatki do ciasta, dzięki czemu jest bardzo poręczna.

Kolejnym gadżetem na liście niezbędników jest miska do ciast Leifheit 3w1 Mix&Bake. Dzięki sprytnej pokrywce pozwala na mieszanie i miksowanie bez obaw o zabrudzenia, które mogą pojawiać się podczas tych czynności. Co więcej w misce możesz przechowywać gotowe już potrawy nawet w niskich temperaturach bez obaw o utratę ich aromatu – pokrywka zapobiega przedostawaniu się obcych zapachów, a jednocześnie chroni przed wylaniem zawartości. Jeśli potrzebujesz gadżetu, w którym nie tylko przygotujesz danie bez rozpryskiwania, ale również odmierzysz ilość potrzebnych składników idealny dla Ciebie będzie pojemnik Measure&Store. Ten sprytny gadżet nie tylko uchroni przed rozpryskiwaniem się potrawy, ale także posłuży do odmierzenia odpowiedniej ilości cukru, mąki i płynów.

Mając odpowiednio zagospodarowaną kuchnię pełną użytecznych, kuchennych gadżetów z pewnością gotowanie będzie szybsze i przyjemniejsze. A sprzątanie po posiłku zajmie kilka chwil!

Fot. LEIFHEIT
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat