Jak zapobiec anemii?

Skuteczne sposoby, by zapobiec anemii.
Najczęstszym składnikiem, który pomijany jest w codziennej diecie jest żelazo. Niedobór tego pierwiastka powoduje anemię.

Anemia, zwana inaczej niedokrwistością, wiąże się z ilością krwinek czerwonych we krwi. Objawami anemii są między innymi senność, zawroty głowy, suche i łamliwe włosy, kołatanie serca czy problemy z koncentracją i pamięcią.

By temu zapobiec, warto wzbogacić swoją codzienną dietę o elementy, które zawierają naturalne pokłady żelaza. Znajduje się ono zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Prawdą jest jednak, że lepiej przyswaja się żelazo z produktów mięsnych.

Oto kilka produktów, które posiadają duże ilości żelaza:

  • Mięso - wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina i indyk są dobrym źródłem żelaza. Nie ma co ukrywać – od najmłodszych lat mama kazała jeść wątróbkę, która posiada najwięcej pokładów żelaza.
  • Owoce morza - krewetki, małże i ostrygi są też pełne żelaza, podobnie jak mięso.
  • Tofu - to nie tylko doskonałe źródło żelaza, ale również białka. Trzeba mieć na uwadze, żeby unikać spożywania tofu z dodatkiem wapnia, ponieważ żelazo nie będzie dobrze przyswajane.
  • Fasola – tak jak w przypadku tofu, jest znakomitym źródłem żelaza i białka.
  • Suszone owoce - morele, brzoskwinie, rodzynki i śliwki to także doskonałe źródło żelaza. Poza tym stanowi pyszną i  zdrowa przekąskę!
  • Orzechy – praktycznie każdy rodzaj orzechów zawiera w sobie mnóstwo żelaza.
  • Pestki dyni - najlepiej spożywać je świeże, prosto wyjęte z dyni, gdyż prażone zawierają mniej żelaza.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat