Jednym z najczęściej lekceważonych akcesoriów jest deska do krojenia, którą większość kupuję według zasady „byle jak najtaniej”. Nie jest to koniecznie najszczęśliwsze rozwiązanie, bo w końcu deski narażone są na kontakt z ostrymi nożami, tłuczkami i innymi kuchennymi urządzeniami. Warto więc zainwestować w te najtrwalsze. Poniżej zestawienie popularnych desek do krojenia wraz z ich wadami i zaletami.
Deski z tworzyw sztucznych
Zdecydowanie najtańsze deski do krojenia dostępne do rynku. Deski z tworzyw sztucznych (najczęściej z plastiku) sprzedawane są w wersjach o różnym kształcie (choć najpopularniejsze są te prostokątne) i w wielu kolorach. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że są bardzo giętkie (rewelacyjne do wrzucania składników bezpośrednio na patelnię lub do garnków) oraz łatwo utrzymać je w czystości. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby np. myć je w zmywarkach. Są także odporne na działanie związków takich jak alkohol więc bez problemu można do ich czyszczenia używać płynów je zawierających. Nie dziwi więc, że wielu zaopatrzeniowców lokali gastronomicznych decyduje się na ich kupno w specjalistycznych sklepach jak link. Dodatkowo deski z tworzyw sztucznych nie niszczą noży. Niestety, mają też sporo wad. Po pierwsze, zazwyczaj są bardzo miękkie, przez co szybko się łamią. Po drugie, nie są odporne na nacięcia noży czy tłuczków. Są więc tanie, ale dość szybko trzeba je wymieniać.
Deski drewniane
Najpopularniejszy wariant. Drewniane deski do krojenia są równie popularne jak szklanki z duralexu. Wpływ na to ma przeświadczenie, że drewno to bardzo trwały materiał. Wielu użytkowników powołuje się także na antybakteryjne właściwości drewna oraz to, że nie stępiają noży i radzą sobie z wszelkimi uszkodzeniami magnetycznymi. Jednak podobnie jak deski z tworzyw sztucznych nie są idealne. Przede wszystkim nie nadają się do czyszczenia w zmywarkach, bardzo szybko się odbarwiają (np. pod wpływem gorąca), wchłaniają zapachy i wymagają odpowiedniej konserwacji, np. natłuszczania olejami jadalnymi. Mogą też stać się siedliskiem bakterii, gdy po każdym myciu nie będą dokładnie wycierane.
Deski bambusowe
Zawsze wydawało Ci się, że deski bambusowe to rodzaj deski drewnianej? Niekoniecznie! Deski bambusowe powstają poprzez sprasowanie trawy, której twardość można porównać z twardym rodzajem drewna. Przez to są dość odporne na zarysowania, ale przede wszystkim nie są drogie. Za dużą deskę bambusową trzeba zapłacić tylko ok. 14 zł! Ten rodzaj desek zaskarbił sobie sympatyków także dzięki temu, że nie wchłania wody. Jednak podobnie jak w przypadku drewnianych odpowiedników nie nadaje się do mycia w zmywarkach.
Fot. Materiały zewnętrzne