Jaki olej wybrać do smażenia?

Idealny olej do smażenia.
Wielu ludzi całkowicie unikają tłuszczu podczas gotowania, czy smażenia, jednak odpowiednio wybrany olej, używany z umiarem, wzbogaci Twoją dietę o zdrowe tłuszcze.

Każdy olej ma unikalny skład chemiczny i z tego względu, niektóre rodzaje będą się lepiej nadawać do smażenia, a inne do używania na zimno. Podczas smażenia zawsze pamiętaj o punkcie dymienia różnych rodzajów oleju. Jest to temperatura, w której olej zaczyna się palić i wytwarzać niebezpieczne opary i wolne rodniki. Im bardziej rafinowany olej, tym wyższy punkt dymienia.

Podczas spalania się oleju, wraz z dymem ulatują z niego wszelkie zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze, a on sam zaczyna wytwarzać wolne rodniki, które mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia, dlatego wystrzegaj się jedzenia spalonego oleju.

Oleje zawierają w sobie zdrowe oraz niezdrowe tłuszcze lub stanowią ich mieszankę. Powinniśmy unikać tłuszczy nasyconych (nabiał, tłuste mięsa, olej kokosowy i palmowy) i tłuszczy trans (żywność przetworzona). Za zdrowe uznajemy tłuszcze jednonienasycone (surowe orzechy, oliwki, awokado, oliwa z pierwszego tłoczenia) oraz wielonienasycone (omega-3 i omega-6, można je znaleźć m.in. w tłustych rybach, nasionach chia i orzechach włoskich) szczególnie dobre dla działania mózgu.

W sklepach najczęściej możemy znaleźć następujące oleje:

  • Olej rzepakowy - ma neutralny smak i wysoką temperaturę dymienia, przez co jest odpowiedni do smażenia i pieczenia. Ma jedną z najniższych zawartości tłuszczów nasyconych, dzięki czemu to dobry wybór dla naszego serca. Zawiera także kwas alfa-linolenowy (ALA), będący doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej.
  • Oliwa z oliwek - oliwa z pierwszego tłoczenia, to najmniej rafinowana ze wszystkich jej rodzajów i ma najniższy punkt dymienia. Jest także zdrowa dla serca.
  • Olej kokosowy - przeżył swój moment wielkiej chwały i upadku, to prawda, że może mieć on właściwości zapobiegające pewnym chorobom, jednak osoby z problemami związanymi z ciśnieniem krwi, powinny stosować go ostrożnie. Zawiera on bardzo dużo tłuszczów nasyconych, przez co jest gorszym wyborem niż olej rzepakowy, czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.


Inne oleje, które mają wysoki poziom spalania i będą zdrowe zarówno na zimno, jak i do smażenia, to między innymi olej z awokado czy migdałów. Do stosowania na surowo świetnym wyborem będą wszelkie oleje z innych orzechów czy pestek, zawierają one bowiem zdrowe tłuszcze i spożycie ich w rozsądnej ilości niesie ze sobą różne korzyści zdrowotne.

Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat