Każdy olej ma unikalny skład chemiczny i z tego względu, niektóre rodzaje będą się lepiej nadawać do smażenia, a inne do używania na zimno. Podczas smażenia zawsze pamiętaj o punkcie dymienia różnych rodzajów oleju. Jest to temperatura, w której olej zaczyna się palić i wytwarzać niebezpieczne opary i wolne rodniki. Im bardziej rafinowany olej, tym wyższy punkt dymienia.
Podczas spalania się oleju, wraz z dymem ulatują z niego wszelkie zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze, a on sam zaczyna wytwarzać wolne rodniki, które mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia, dlatego wystrzegaj się jedzenia spalonego oleju.
Oleje zawierają w sobie zdrowe oraz niezdrowe tłuszcze lub stanowią ich mieszankę. Powinniśmy unikać tłuszczy nasyconych (nabiał, tłuste mięsa, olej kokosowy i palmowy) i tłuszczy trans (żywność przetworzona). Za zdrowe uznajemy tłuszcze jednonienasycone (surowe orzechy, oliwki, awokado, oliwa z pierwszego tłoczenia) oraz wielonienasycone (omega-3 i omega-6, można je znaleźć m.in. w tłustych rybach, nasionach chia i orzechach włoskich) szczególnie dobre dla działania mózgu.
W sklepach najczęściej możemy znaleźć następujące oleje:
Inne oleje, które mają wysoki poziom spalania i będą zdrowe zarówno na zimno, jak i do smażenia, to między innymi olej z awokado czy migdałów. Do stosowania na surowo świetnym wyborem będą wszelkie oleje z innych orzechów czy pestek, zawierają one bowiem zdrowe tłuszcze i spożycie ich w rozsądnej ilości niesie ze sobą różne korzyści zdrowotne.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com