Jakie owoce są najlepszym źródłem białka?

Owoce - źródło białka.
Jeśli myślisz, że na diecie roślinnej trudno o białko, to będziesz zaskoczona. Czy wiedziałaś, że owoce także je zawierają?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że również owoce mogą nam pomóc w zaspokojeniu naszego dziennego zapotrzebowania na białko. To smaczny i prosty sposób, żeby wzbogacić naszą codzienną dietę.

Kiwi
Choć nie zawiera w sobie zbyt dużo białka, to nie wymaga żadnego przygotowania i stanowi świetną przekąskę czy dodatek do koktajlów, więc łatwiej jest go zjeść po prostu więcej. Dwa owoce kiwi dostarczą nam ok. 1,5g białka

Rodzynki
Rodzynki stanowią doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju granoli czy muesli, ale świetnie sprawdzają się też na przekąskę czy w chlebku bananowym. Garść rodzynek zawiera prawie 1g białka.

Chlebowiec
Ten owoc jest znany przede wszystkim osobom na diecie roślinnej. Można wykorzystać go na wiele sposobów, przyrządzając z niego różnego rodzaju zamienniki mięsa, takie jak na przykład szarpana wołowina w sosie BBQ. W 100g miąższu dojrzałego owocu znajdziemy prawie 2g białka.

Awokado
Kto nie uwielbia awokado? Można z niego przyrządzić pyszne guacamole czy zdrowy krem czekoladowy. Można je spożywać zarówno na słono, jak i na słodko, stanowi też idealny dodatek do koktajli. Każdy wie, że awokado jest świetnym źródłem zdrowych tłuszczy, ale to nie wszystko. Jeden średni owoc dostarczy Ci ok. 3g białka.

Banany
1 mały banan zawiera 1g białka, w połączeniu z innymi owocami, jak na przykład awokado czy jeżyny, możemy użyć ich do przygotowania koktajlu. Używając do niego mleka sojowego, w szklance tego pysznego napoju dostarczymy sobie wówczas nawet 18g białka.

Grejpfruty i pomarańcze
ten cytrus uwielbiany na całym świecie za swoje właściwości dietetyczne i niską zawartość kalorii i cukru, zawiera także 1,5g białka. Podobną jego ilość znajdziemy w szklance soku wyciśniętego z tego owocu. Za to w dużej pomarańczy znajdziemy ponad 2g białka przy zaledwie 110kcal.

Suszone morele
To jedna z najlepszych opcji na zdrową przekąskę, ze względu na szereg składników odżywczych, które się w niej znajdują. Garść świeżych moreli to aż 5g białka.

Jeżyny i maliny
Garść świeżyć owoców zawiera ok. 1g białka. Może to wydawać się niewiele, ale to zdrowy i pyszny sposób na podniesienie ilości białka w diecie. W sezonie z łatwością możemy zjeść kilka garści tych owoców - jako przekąskę, dodatek do pancakes, jogurtu, granoli, owsianki czy koktajlu.

Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat