Jakie kanapki na śniadanie?

Idealne śniadanie? Kanapki!
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To od niego zależy czy przez następne godziny będziemy pełni energii do działania czy wprost przeciwnie.

Dlatego też warto zadbać o to, by posiłek ten był urozmaicony i dostarczał organizmowi odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych. O tym, że jest to nie lada wyzwanie wie każda osoba, która przygotowuje posiłki dla siebie i rodziny. Na szczęście, możemy ułatwić sobie przygotowywanie dobrych, treściwych śniadań.

Kanapka to podstawa
Podstawą większości śniadań w naszym kraju są kanapki. To całkowicie zrozumiałe. Ich przygotowanie jest szybkie, co więcej, pieczywo zawiera sporo węglowodanów więc potrafi nasycić nasz głód i dać energię. Niestety, nie we wszystkich domach kanapki są zdrowe i pożywne. Często sięgamy po słodkie gotowce czy kremy czekoladowe, które są niczym innym niż bombą kaloryczną. Dlatego warto zadbać o to, by kanapki, które pojawiają się na naszym stole były bardziej urozmaicone. To z pewnością wyjdzie na zdrowie całej rodzinie.

Z czym warto jeść kanapki?
Jeśli zależy nam na tym by kanapki na śniadanie były zdrowe musimy zadbać o to, by nie zabrakło w nich wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Podstawą jest oczywiście wybór ciemnego pieczywa, które jest znacznie zdrowsze od białych bułek. Na chlebie tym nie może zabraknąć warzyw. Na kanapki idealnie sprawdzą się min. sałata, pomidor, ogórek czy rzodkiewka. Czy to jednak wszystko? Niekoniecznie. Ponieważ śniadanie ma dawać siłę warto zadbać o to, by na kanapkach nie zabrakło również odrobiny mięsa. Wysokiej jakości wędliny czy domowe wyroby dodatkowo wzbogacą smak kanapek.

Domowe wyroby to zawsze dobry wybór
Chcąc jeść zdrowo często zastanawiamy się, czy kupowane przez nas produkty są pozbawione chemicznych dodatków i ulepszaczy. W przypadku wędlin, trudno jest nam to określić. Dlatego też, jeśli chcemy mieć zdrowe kanapki na śniadanie warto przygotować mięso samemu. Wbrew pozorom, wcale nie musi to być trudne.

Wystarczy bowiem kupić wysokiej jakości mięso garmażeryjne, z którego bez trudu przygotujemy pieczeń lub pasztet idealnie nadający się do krojenia na zimno. Jeśli postawimy na mięso garmażeryjne drobiowe możemy mieć pewność, że to co znajdzie się na naszych kanapkach jest zdrowe. Dlaczego? To bardzo proste - mięso drobiowe jest delikatne a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Mimo to, dzięki sporej zawartości białka da nam odpowiednią ilość energii do działania.

Przygotowanie pieczeni lub pasztetu na kanapki nie jest zadaniem trudnym. Wystarczy jedynie wymieszać mięso z przyprawami, ziołami oraz ulubionymi dodatkami takimi jak cebulka, drobno posiekana papryka czy ogórek kiszony a potem upiec w piekarniku lub usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Czas na stworzenie takiej zdrowej alternatywy znajdą więc nawet najbardziej zapracowane osoby.

Jak więc widać przygotowanie pożywnego i smacznego śniadania nie musi być trudne. Wystarczy ciemne pieczywo, odrobina warzyw takich jak sałata, pomidory czy rzodkiewka oraz własnoręcznie zrobiony z mięsa garmażeryjnego klops lub pasztet, który stanie się źródłem energii na cały dzień.

Fot. drosed.com.pl
Autor zewnętrzny




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat