Ich cenne właściwości w Polsce są coraz powszechniej dostrzegane – znacznie mniej osób traktuje już nasiona jedynie jako modny kaprys, po który sięgają celebryci czy dodatek do typowej kuchni wegańskiej.
Szerokie grono ludzi prowadzących zdrowy styl życia i chcących dostarczać do organizmu wszystkiego, co najlepsze, chętnie sięga po różnego typu nasiona. Poznaj najpopularniejsze gatunki, które mogą wzbogacić Twój jadłospis, poprawić urodę i pomóc Ci walczyć z drobnymi przypadłościami zdrowotnymi!
Nasiona chia to prawdziwy hit wśród naturalnych suplementów diety. Dostarczają do organizmu dużą dawkę cennych kwasów tłuszczowych typu omega-3, żelaza i wapnia. Zawartość błonnika sprawia, że doskonale wspomagają odchudzanie. Błonnik wypełnia żołądek i hamuje uczucie głodu – dzięki nasionom chia o wiele łatwiejsze będzie pilnowanie kalorii i nie sięganie po kolejne słodkie przekąski. Ich plusem jest także to, że oczyszczają organizm z toksyn. Wiele pań docenia ich kosmetyczne właściwości, ponieważ wspomagają regenerację tkanek i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Jak wygodnie włączyć nasiona chia do swojej diety? Przede wszystkim należy pamiętać, aby przez około 10 minut przed spożyciem namoczyć je w wodzie. Można je również dodać do twarożku, jogurtu naturalnego, ulubionego serka lub koktajlu owocowego przygotowywanego na bazie mleka.
Medycyna naturalna coraz chętniej sięga po CBD. Ale nie tylko olejek uzyskiwany z konopi siewnych ma szereg prozdrowotnych właściwości. Można wybrać również nasiona konopne. Stanowią one środek przeciwbólowy, poprawiają koncentrację, łagodzą stres, pomagają na bezsenność. Różne rodzaje nasion marihuany kupić można w sklepach internetowych. Są to w pełni legalne produkty, dopuszczone do obrotu na polskim rynku, dlatego bez obaw możesz po nie sięgnąć. Jednym z renomowanych sklepów jest https://www.royalqueenseeds.pl/
Nasiona dyni zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi i doskonale wspomagają leczenie wielu problemów skórnych. Pestki dyni bogate są w witaminę C i E, B6, A, K oraz ryboflawinę, tiaminę, niacynę, kwas foliowy. W ich składzie nie brakuje również cennych składników mineralnych – zawierają wapń, cynk, magnez, potas i fosfor. W ich składzie znalazły się również jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuczowe. Warto jednak pamiętać, że nasiona dyni, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, są dość kaloryczne (560 kcal w 100 gramach). Z tego powodu najlepiej sięgać po nie rano.
Pestki dyni polecane są przede wszystkim panom, ponieważ poprawiają jakość plemników i chronią przed dolegliwościami prostaty. Uzupełniają one niedobory cynku w organizmie – jego braki prowadzą do obniżenia poziomu testosteronu. Warto wiedzieć, że cynk bierze także udział w budowie tkanki mięśniowej, dlatego nasiona dyni będą cenne dla osób intensywnie trenujących.
Duża zawartość kwasów omega-3 i fitosteroli sprawia, że skutecznie obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, chronią przed miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia. Magnez sprawia, że pestki dyni korzystnie działają na układ nerwowy, łagodzą stany depresyjne i lękowe oraz bóle głowy.
Fot. Materiały zewnętrzne