Jakie zapasy zrobić na wypadek epidemii koronawirusa?

Koronawirus - jakie zapasy zrobić na wypadek epidemii?
W co warto się zaopatrzyć? Co kupić na zapas i jak przechowywać produkty, aby zachowały świeżość i były odpowiednie na „czarną godzinę”?

Wirus wywołujący chorobę o nazwie COVID-19 jest już w Polsce. Choć władze uspokajają nastroje społeczeństwa, warto zdecydować się na zakup produktów spożywczych i higienicznych na wypadek epidemii, która zmusi nas do kilkudniowej kwarantanny w domu. Również ceny mogą pójść w górę.

W co warto się zaopatrzyć i mieć „na wszelki wypadek”, kiedy koronawirus na dobre rozprzestrzeni się na terytorium Polski?

Z pewnością wybieraj produkty z długą datą ważności: puszki z konserwami i warzywami, makarony i ryże, a także oleje i mleka UHT. Ser żółty z powodzeniem zamrozisz tak jak i pieczywo oraz mięso. Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu – produkty mączne niestety zwabiają lokatorów. Mole spożywcze nie zalęgną się w Twojej kuchni, jeśli przesypiesz produkty do szczelnie zakręconych szklanych słoi.

Pamiętaj o lekarstwach przyjmowanych na stałe, a także przeciwbólowych i przeciwgorączkowych proszkach. Artykuły higieniczne to również istotne produkty o których warto pamiętać – podpaski, tampony – już teraz zrób listę niezbędnych środków i spokojnie zdecyduj się na zakupy. 

Emilia Sękowska
(emilia.sekowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat