„Japoński przepis na stuletnie życie” – recenzja

Recenzja książki „Japoński przepis na stuletnie życie”.
Jak przeżyć sto lat w dobrym zdrowiu psychicznym i fizycznym?

To jest pytanie, na które każdy z nas chciałby znać odpowiedź.  W Polsce i wielu innych krajach europejskich średnia długość życia wynosi około osiemdziesięciu pięciu lat. Natomiast w Japonii coraz więcej osób dożywa ponad setki. Jak to się dzieje? Na to pytanie odpowiedź znajdziemy w książce „Japoński przepis na stuletnie życie” autorstwa Junko Takahashi.

Japończycy dożywają stu lat, będąc w większości w pełni samodzielnymi osobami, zarówno psychicznie, jak i fizycznie. Ich doskonałej kondycji sprzyja, między innymi, właściwa dieta i stałe bycie w ruchu, w tym uprawianie sportu. Ciągłe dbanie o sprawność fizyczną to jedna z podstaw długiego życia. Starsze osoby jedzą głównie ryż i ryby, ale nie zapominają też o warzywach, owocach oraz mięsie. Mięso pomogło im wydłużyć okres życia. Ten produkt w Japonii jada się dopiero od kilkudziesięciu lat. Stulatkowie  każdy posiłek jedzą dokładnie go przeżuwając. Ograniczają się do trzech posiłków dziennie. Nikt z nich się nie przejada.

Starsi ludzie przez całe swoje życie są optymistami, mają wielu przyjaciół, którzy pomagają im w trudnych chwilach. Cały czas są ciekawi świata, uczą się i rozwijają. Dzięki temu, że zawsze dbają o zdrowie, mają siłę i chęć, żeby skończywszy sto lat brać udział w zawodach pływackich, biegać czy leczyć ludzi. Wiek ich nie ogranicza.

Takie osoby nie piją za dużo alkoholu, na ogół tylko wino, nie palą lub ograniczają się do kilku papierosów. Jak odczuwają  jakąś dolegliwość zdrowotną, to natychmiast idą do lekarza. Leczą się, nigdy nie zaniedbują zdrowia. Tacy ludzie są w stanie żyć z rakiem i radzą sobie z nim lepiej niż młodsze osoby.  Wszyscy oni przeżyli wojnę, większość z nich choroby śmiertelne.

Polecam „Japoński przepis na stuletnie życie” wszystkim osobom, które chcą żyć jak najdłużej w dobrym zdrowiu i kondycji psychicznej oraz przeżyć sto lat, czując się na osiemdziesiąt, a wyglądając jak siedemdziesięciolatkowie.

Agnieszka Krakowiak
(agnieszka.krakowiak@dlalejdis.pl)

Junko Takahashi, Japoński przepis na stuletnie życie, Warszawa, Wydawnictwo Czarna Owca, 2018.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat