Jedzenie dla mózgu

Jedź zdrowo dla umysłu.
Czy jedzenie faktycznie może mieć wpływ na nasz mózg i zdolność koncentracji? Jakie produkty wybierać, by naturalnie poprawić swoje zdolności i zwiększyć koncentrację?

W dzisiejszych czasach wierzymy, że zdrowa dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Właściwy dobór produktów, które spożywamy, może pomóc nie tylko poprawić stan skóry, zrzucić zbędne kilogramy, ale też mieć wpływ na nasz mózg, skupienie i poprawić naszą pamięć. Wybierając odpowiednie produkty, jesteśmy po prostu w stanie zachować zdrowy mózg na dłużej. Zdrowa dieta staje się nieodłącznym elementem naszego życia. Traktując nasze jedzenie jako paliwo, wybierając rozważnie to, co znajdzie się na naszym talerzu, jesteśmy w stanie niewiarygodnie poprawić nasz stan fizyczny.

Co zatem warto spożywać, by poprawić funkcjonowanie naszego mózgu? Czy znane nam sposoby faktycznie działają? Zacznijmy od najbardziej popularnego stymulanta jakim jest kofeina. Faktycznie, substancja ta może nam dodać energii i sprawić, że będzie nam się łatwiej skoncentrować, jednak należy pamiętać, że działa ona na krótki okres czasu, a przyjęcie jej w zbyt dużych ilościach może przynieść więcej szkód, niż pożytku. Duże ilości kofeiny, którą znajdziemy między innymi w kawie, napojach energetyzujących czy czekoladzie, mogą powodować nadmierne pobudzenie oraz uczucie niepokoju.

Równie znanym sposobem na pobudzenie pracy naszego mózgu jest spożycie cukru, jednak tutaj z wyraźnym zaznaczeniem, że ten niezwykle ważny organ karmi się nie białym cukrem, a glukozą i to dlatego szklanka soku z pomarańczy czy innych owoców może dać nam krótką poprawę pamięci i ogólnych zdolności skupienia uwagi, jednak podobnie jak z kofeiną należy być ostrożnym z przyjmowaną ilością tej substancji.

Gdy czeka nas wiele nauki, nie zapominajmy przede wszystkim o śniadaniu i przekąskach. Badania wykazują, że studenci jedzący rano zdrowy posiłek mieli lepsze wyniki w nauce, niż ci którzy omijali śniadanie. O poranku najlepiej sięgnąć po lekki posiłek. Idealne będzie śniadanie złożone z pełnoziarnistych zbóż takich jak kasza, płatki owsiane czy ciemne pieczywo z dodatkiem nabiału i owoców. Na przekąskę zaś najlepiej wybrać orzechy i ziarna ze względu na ich wysoką zawartość witaminy E oraz ciemną czekoladę zawierającą również duże ilości antyoksydantów i naturalną kofeinę.

Jeśli przed tobą czas intensywnej nauki i potrzebujesz dodatkowego wsparcia włącz do swojej diety awokado, którego spożycie pozwala zmniejszyć ryzyko chorób serca i obniża zły cholesterol, produkty pełnoziarniste, które zawierają błonnik i witaminę E, borówki które ze względu na dużą zawartość antyoksydantów wspomagają pracę mózgu i mogą ograniczyć ryzyko wystąpienia takich chorób jak Alzheimer czy demencja.

Pamiętajmy jednak, że aby dieta miała wpływ na nasz umysł i ciało, musimy być konsekwentni. Trzymaj się zdrowej diety przez cały czas, wybiera pełnowartościowe produkty i jak najmniej przetworzoną żywność, by zapewnić swojemu organizmowi jak największą wydolność. Twoje ciało i mózg odpłaci ci się większą ilością energii i świetną koncentracją.

Joanna Złomańczuk
(joanna.zlomanczuk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat