W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Jedzenie na pocieszenie, czyli wpływ emocji na nawyki żywieniowe

Opublikowano: 2015-03-03
Emocje a nawyki żywieniowe - warsztaty w Nutri-MED
W czasach, gdy producenci żywności prześcigają się w walce o klienta, jedzenie oprócz funkcji odżywczych, zaspokaja również wiele potrzeb psychologicznych człowieka.

Wiele osób przyznaje, że jedzenie pomaga uporać się ze strachem, lekiem, smutkiem lub stresem. Oprócz  rozładowania negatywnych emocji, nadmierne jedzenie może być sposobem na okazywanie uczuć, zapewniać poczucie kontroli, bezpieczeństwa i wielu innych potrzeb. Częstym zjawiskiem wśród osób, które borykają się ze swoją wagą jest „ucieczka w jedzenie” – mówi dietetyk Centrum Dietetycznego Nutri-Med Pani Michalina Baryła. Zjawisko to może mieć swój początek w okresie niemowlęcym i dziecięcym, gdy  matka karmiąc piersią woje dziecko, zapewnia mu zdrowy pokaram, ale również ciepło, miłość i bezpieczeństwo. Dodatkowo przyczyną tego zachowania może być  może być mylnie interpretowany przez rodzica płacz dziecka (płacz spowodowany emocjami, rozumiany jako płacz wywołany głodem). W takiej sytuacji spożywanie żywności może stać się formą redukcji napięcia emocjonalnego w dorosłym życiu.

Aby poznać motywy zjadania żywności warto rozróżnić pojęcia: głód fizjologiczny i głód psychiczny. Pierwszy odpowiedzialny jest za zaspokajanie niedoborów energii i składników odżywczych. Natomiast głód psychologiczny ma swoje podłoże w potrzebie poprawy samopoczucia. Jednym ze sposobów na redukcję napięcia jest np. zjadanie słodyczy. Słodki smak poprawia nastrój , ale jednocześnie przyczynia się do utraty kontroli nad ilością zjadanych słodyczy. Już we wczesnym dzieciństwie może powstać wyuczone zachowanie (obdarowywania dziecka słodyczami na „otarcie łez”), w który słodycze są odzwierciedleniem miłości i troski rodziców, a w konsekwencji ulgi w cierpieniu.

Istnieje również silny związek pomiędzy spożywaniem żywności, a stresem.  U wielu osób można zaobserwować wzmożone napady żarłoczności w dniu, w którym dana jednostka go  doświadczyła. Problem „zajadania stresów”  często pojawia się, gdy osoba nie radzi sobie z  trudnymi wydarzeniami lub czuje się osamotniona. Ten schemat również może powstać na podstawie formy pocieszenia z dzieciństwa.  Zjawisko to szczególnie widoczne jest u osób z nadmierna masa ciała.
Rosnący problem otyłości wśród ludzi  jest ściśle związany z emocjami. Takie czynniki jak zaburzony obraz własnego ciała, niskie poczucie własnej wartości, skuteczności oraz negatywne nastawienie do siebie i świata mogą stać się przyczyną nadmiernego objadania się. Epizody niekontrolowanego zajadania emocji, powodują kolejne negatywne uczucia, takie jak poczucie winy i często staja się kolejnym powodem do pocieszenie się za pomocą niesprzyjającej wadze żywności.  Powstaje błędne koło (myśli emocje zachowania), które może stać się ważną przyczyną nadwagi i otyłości. W związku z tym w procesie zmiany nawyków żywieniowych istotna jest praca nad edukacją, jaki myślami i przekonaniami osoby, która zmiany chce dokonać.

Michalina Baryła Centrum Dietetyczne Nutri-Med

Centrum Dietetyczne Nutri-Med zaprasza na wykład i warsztaty dotyczące emocji oraz wpływu ich na nawyki żywieniowe.
Z okazji Dnia Kobiet każda z Pań dostanie 50 % rabat. Koszt dla Pań (z rabatem) wynosi 25 zł, dla Panów 50 zł.
Ilość miejsc ograniczona, dlatego należy wcześniej się zgłaszać. Termin upływa 5 marca.
Zgłoszenia należy kierować na adres edukacja@nutri-med.pl
Spotkanie odbędzie się w Centrum Dietetycznym Nutri-Med przy ul. Oławskiej 27-29 lub w Hotelu Park Plaza

 

fot. nutri-med





REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Społeczność
Reklama