Wiele osób przyznaje, że jedzenie pomaga uporać się ze strachem, lekiem, smutkiem lub stresem. Oprócz rozładowania negatywnych emocji, nadmierne jedzenie może być sposobem na okazywanie uczuć, zapewniać poczucie kontroli, bezpieczeństwa i wielu innych potrzeb. Częstym zjawiskiem wśród osób, które borykają się ze swoją wagą jest „ucieczka w jedzenie” – mówi dietetyk Centrum Dietetycznego Nutri-Med Pani Michalina Baryła. Zjawisko to może mieć swój początek w okresie niemowlęcym i dziecięcym, gdy matka karmiąc piersią woje dziecko, zapewnia mu zdrowy pokaram, ale również ciepło, miłość i bezpieczeństwo. Dodatkowo przyczyną tego zachowania może być może być mylnie interpretowany przez rodzica płacz dziecka (płacz spowodowany emocjami, rozumiany jako płacz wywołany głodem). W takiej sytuacji spożywanie żywności może stać się formą redukcji napięcia emocjonalnego w dorosłym życiu.
Aby poznać motywy zjadania żywności warto rozróżnić pojęcia: głód fizjologiczny i głód psychiczny. Pierwszy odpowiedzialny jest za zaspokajanie niedoborów energii i składników odżywczych. Natomiast głód psychologiczny ma swoje podłoże w potrzebie poprawy samopoczucia. Jednym ze sposobów na redukcję napięcia jest np. zjadanie słodyczy. Słodki smak poprawia nastrój , ale jednocześnie przyczynia się do utraty kontroli nad ilością zjadanych słodyczy. Już we wczesnym dzieciństwie może powstać wyuczone zachowanie (obdarowywania dziecka słodyczami na „otarcie łez”), w który słodycze są odzwierciedleniem miłości i troski rodziców, a w konsekwencji ulgi w cierpieniu.
Istnieje również silny związek pomiędzy spożywaniem żywności, a stresem. U wielu osób można zaobserwować wzmożone napady żarłoczności w dniu, w którym dana jednostka go doświadczyła. Problem „zajadania stresów” często pojawia się, gdy osoba nie radzi sobie z trudnymi wydarzeniami lub czuje się osamotniona. Ten schemat również może powstać na podstawie formy pocieszenia z dzieciństwa. Zjawisko to szczególnie widoczne jest u osób z nadmierna masa ciała.
Rosnący problem otyłości wśród ludzi jest ściśle związany z emocjami. Takie czynniki jak zaburzony obraz własnego ciała, niskie poczucie własnej wartości, skuteczności oraz negatywne nastawienie do siebie i świata mogą stać się przyczyną nadmiernego objadania się. Epizody niekontrolowanego zajadania emocji, powodują kolejne negatywne uczucia, takie jak poczucie winy i często staja się kolejnym powodem do pocieszenie się za pomocą niesprzyjającej wadze żywności. Powstaje błędne koło (myśli emocje zachowania), które może stać się ważną przyczyną nadwagi i otyłości. W związku z tym w procesie zmiany nawyków żywieniowych istotna jest praca nad edukacją, jaki myślami i przekonaniami osoby, która zmiany chce dokonać.
Michalina Baryła Centrum Dietetyczne Nutri-Med
Centrum Dietetyczne Nutri-Med zaprasza na wykład i warsztaty dotyczące emocji oraz wpływu ich na nawyki żywieniowe.
Z okazji Dnia Kobiet każda z Pań dostanie 50 % rabat. Koszt dla Pań (z rabatem) wynosi 25 zł, dla Panów 50 zł.
Ilość miejsc ograniczona, dlatego należy wcześniej się zgłaszać. Termin upływa 5 marca.
Zgłoszenia należy kierować na adres edukacja@nutri-med.pl
Spotkanie odbędzie się w Centrum Dietetycznym Nutri-Med przy ul. Oławskiej 27-29 lub w Hotelu Park Plaza
fot. nutri-med