Jej wysokość dynia – królowa jesieni

Pojemniki składane na jesień od Jana Niezbędnego.
Szczyt sezonu dyniowego, a Ty nie masz pomysłu, co z niej przyrządzić?

Przygotuj pyszne dania z dyni i ciesz się ich smakiem nie tylko w domu, ale i w pracy, szykując smakowity lunch box z aromatyczną zupą, sycącym penne czy dietetycznymi ciasteczkami. Pomoże Ci w tym Jan Niezbędny.

Dynia to warzywo, które skrywa w sobie pokaźną dawkę wartości odżywczych i zdrowotnych. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza bogactwu witamin, jest też wspaniałym źródłem błonnika oraz minerałów. Ponadto łączy w sobie niską kaloryczność, działanie odkwaszające oraz wyborny smak, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako główny element diet, pozytywnie wpływając na zdrowie i urodę.

Dynia od kuchni
W okresie jesienno-zimowym dynia króluje na naszych stołach. Doskonale sprawdza się jako składnik potraw, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest praktycznie cała do schrupania! Jej miąższ może stanowić bazę dla aromatycznych zup, sosów, nadzienia do pierogów, jak również wytrawnych i słodkich wypieków. Pestki dyni możemy dodać do ciast i sałatek, zaś uzyskany z nich olej to idealny dressing i dodatek do sosów.

Kulinarne inspiracje
Dynia jest wszechstronnym warzywem, które możemy przyrządzić na wiele sposobów: ugotować, upiec czy zamarynować. Niezależnie od ostatecznej formy jedno jest pewne: będzie pysznie! Oto smakowita odsłona dyni wg przepisu Darii Ładochy, blogerki i ekspertki od zdrowej kuchni:

Penne z dynią smażoną na lekkim masełku z cynamonem, wędzonym serem i żurawiną
Składniki:

  • 300 g pieczonej dyni,
  • 200 g makaronu razowego penne,
  • 50 g startego sera wędzonego,
  • 3 łyżki masła,
  • 80 g śmietany 18%,
  • kilka łyżek żurawiny w konfiturze,
  • przyprawy: 3 drobno posiekane szalotki, 1/3 łyżeczki cynamonu, szczypta - gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.


Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, żeby przecedzając go na sitku, pozostawić trochę wody, którą w razie potrzeby dodasz do sosu. Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotki, chwilę podsmażaj. Dodaj dynię i śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, a następnie włóż makaron i wlej odrobinę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp wędzonym serem, startym na tarce o małych oczkach, i podawaj z żurawiną.

W dobrej formie
W przyrządzeniu dyni pomogą Ci jak zawsze sprytni pomocnicy. Wielofunkcyjne silikonowe pojemniki Jana Niezbędnego nadają się do używania zarówno w wysokich, jak i niskich temperaturach. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych dyni, po pokrojeniu włóż ją do pojemnika i ugotuj na parze w mikrofalówce. A jeśli chcesz się cieszyć jej smakiem jeszcze długo po sezonie, tego samego pojemnika możesz użyć do mrożenia. Pojemniki świetnie sprawdzają się też jako lunch box. Dzięki niezwykle szczelnej pokrywce zapakowana żywność długo zachowuje świeżość. Ponadto są lekkie i łatwe do przenoszenia, a po wykorzystaniu można je złożyć, dzięki czemu zajmują mało miejsca w torebce czy teczce. Pojemniki dostępne są w czterech kolorach i rozmiarach: 350 ml, 540 ml, 800 ml, 1200 ml.

Do pieczenia, gotowania w kuchence mikrofalowej i mrożenia warzyw dyniowatych możesz też użyć pojemników szklanych żaroodpornych Jana Niezbędnego. Są odporne na temperaturę od -40 do +400 st. C! Idealnie nadają się też do przechowywania żywności. Pojemniki dostępne są w rozmiarach: 300 ml, 500 ml i 700 ml.

Fot. Jan Niezbędny
Informacja prasowa

Przygotuj pyszne dania z dyni i ciesz się ich smakiem nie tylko w domu, ale i w pracy, szykując smakowity lunch box z aromatyczną zupą, sycącym penne czy dietetycznymi ciasteczkami. Pomoże Ci w tym Jan Niezbędny.

Dynia to warzywo, które skrywa w sobie pokaźną dawkę wartości odżywczych i zdrowotnych. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza bogactwu witamin, jest też wspaniałym źródłem błonnika oraz minerałów. Ponadto łączy w sobie niską kaloryczność, działanie odkwaszające oraz wyborny smak, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako główny element diet, pozytywnie wpływając na zdrowie
i urodę.
Dynia od kuchni
W okresie jesienno-zimowym dynia króluje na naszych stołach. Doskonale sprawdza się jako składnik potraw, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest praktycznie cała do schrupania! Jej miąższ może stanowić bazę dla aromatycznych zup, sosów, nadzienia do pierogów, jak również wytrawnych
i słodkich wypieków. Pestki dyni możemy dodać do ciast i sałatek, zaś uzyskany z nich olej to idealny dressing i dodatek do sosów.
Kulinarne inspiracje
Dynia jest wszechstronnym warzywem, które możemy przyrządzić na wiele sposobów: ugotować, upiec czy zamarynować. Niezależnie od ostatecznej formy jedno jest pewne: będzie pysznie! Oto smakowita odsłona dyni wg przepisu Darii Ładochy, blogerki i ekspertki od zdrowej kuchni:
Penne z dynią smażoną na lekkim masełku z cynamonem, wędzonym serem i żurawiną
Składniki: 300 g pieczonej dyni, 200 g makaronu razowego penne,
50 g startego sera wędzonego, 3 łyżki masła, 80 g śmietany 18%, kilka łyżek żurawiny w konfiturze, przyprawy: 3 drobno posiekane szalotki, 1/3 łyżeczki cynamonu, szczypta - gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.
Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, żeby przecedzając go na sitku, pozostawić trochę wody, którą w razie potrzeby dodasz do sosu. Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotki, chwilę podsmażaj. Dodaj dynię i śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, a następnie włóż makaron i wlej odrobinę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp wędzonym serem, startym na tarce o małych oczkach, i podawaj z żurawiną.

W dobrej formie
W przyrządzeniu dyni pomogą Ci jak zawsze sprytni pomocnicy. Wielofunkcyjne silikonowe pojemniki Jana Niezbędnego nadają się do używania zarówno w wysokich, jak i niskich temperaturach. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych dyni, po pokrojeniu włóż ją do pojemnika i ugotuj na parze w mikrofalówce. A jeśli chcesz się cieszyć jej smakiem jeszcze długo po sezonie, tego samego pojemnika możesz użyć do mrożenia. Pojemniki świetnie sprawdzają się też jako lunch box. Dzięki niezwykle szczelnej pokrywce zapakowana żywność długo zachowuje świeżość. Ponadto są lekkie i łatwe do przenoszenia, a po wykorzystaniu można je złożyć, dzięki czemu zajmują mało miejsca w torebce czy teczce. Pojemniki dostępne są w czterech kolorach i rozmiarach: 350 ml, 540 ml, 800 ml, 1200 ml.
Do pieczenia, gotowania w kuchence mikrofalowej i mrożenia warzyw dyniowatych możesz też użyć pojemników szklanych żaroodpornych Jana Niezbędnego. Są odporne na temperaturę od -40 do +400 st. C! Idealnie nadają się też do przechowywania żywności. Pojemniki dostępne są
w rozmiarach: 300 ml, 500 ml i 700 ml.

Fot. Jan Niezbędny
Informacja prasowa



Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat