Jelita – kręta droga do odporności i szczęścia

Jogurty Activia w trosce o naszą odporność.
Okres planowania noworocznych postanowień, a także kolejne miesiące niosące perspektywę zbliżającej się wiosny to czas, w którym zauważalnie wzrasta zainteresowanie tematyką jelit – wynika z badania na temat zdrowia jelit przeprowadzonego na zlecenie firmy Danone, producenta marki Activia, w lutym 2020 roku.

Jaki jest tego powód? Zgodnie z hasłem „nowy rok, nowy ja”, motywatorem staje się chęć wdrożenia dobrych nawyków żywieniowych, a tym samym troska o swoje ciało. A przecież kluczem do dobrego samopoczucia są m.in. zdrowe jelita. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak prawidłowo zadbać o ich mikrobiom.

Jelita – drugi mózg
Przez długi czas tematyka dotycząca jelit nie cieszyła się powszechną popularnością. Bo co ciekawego można powiedzieć o narządzie, którego zadaniem jest trawienie i wchłanianie składników odżywczych? Okazuje się, że bardzo wiele. Nie bez powodu jelita określane są drugim mózgiem. Dzięki licznej sieci połączeń nerwowych, mogą w sposób pośredni wpływać na sen, nastrój, apetyt, a nawet… pamięći. Dodatkowo, odgrywają kluczową rolę w budowaniu odporności, ponieważ aż około 70 proc. komórek układu immunologicznego znajduje się w ich wnętrzuii. Właśnie dlatego troska o jelita i ich dobrą kondycję to punkt wyjścia do prawidłowego funkcjonowania niemal całego organizmu każdego dnia. Na podstawie badania dotyczącego zdrowia jelit, przeprowadzonego na zlecenie firmy Danone, producenta marki Activia, w lutym 2020 r., obserwuje się, że zainteresowanie tematyką jelit w internecie systematycznie rośnie. „Trend na jelita”nasila się przede wszystkim wczesną wiosną oraz na przełomie września i października. Można jednak zauważyć, że temat jest modny także w okresie planowania noworocznych postanowień, gdy hasłem przewodnim staje się zmiana nawyków, również żywieniowych, i chęć zadbania o siebie. Takie zainteresowanie utrzymuje się w pierwszym kwartale roku, gdy głównym motywatorem staje się nadchodząca wiosna, a na pierwszy plan wysuwają się pierwsze „wiosenne porządki w ciele”. Pożądany staje się wtedy dobry wygląd oraz chęć poczucia lekkościiii. To dobrze – dzięki temu jelita przestają być traktowane jako wstydliwy temat, a w zamian zyskują na wyjątkowości, stając się przyjacielem i sprzymierzeńcem w walce o dobre samopoczucie.

Czym jest mikrobiota i dobre bakterie
To może zaskakiwać, ale w jelitach dorosłego człowieka znajduje się aż 100 bilionów bakterii, ważących blisko 2 kg, które tworzą mikrobiotę jelitowąiv. Ma ona kluczowy wpływ na pracę całego układu pokarmowego, dlatego warto stale dbać o jej jakośćv. Znajdujące się w niej wybrane rodzaje  dobrych bakterii mogą m.in. wspierać układ odpornościowyvi, przyczyniać się do poprawy perystaltyki jelit lub zwiększać wchłanialność witamin B i K oraz składników mineralnych, np. magnezu i żelazavii, a także pomagać w trawieniu laktozyviii. Na tym jednak nie kończą się pozytywne właściwości dobrych bakterii. Okazuje się też, że zdecydowana większość, bo aż 95 proc. serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, jest produkowana w błonie śluzowej jelitix. Jej wytwarzanie może być jednak zaburzone przy niedoborze dobrych bakterii w układzie pokarmowymx. Warto dodać, że dobre bakterie i składniki odżywcze pomagające regulować pracę jelit, mogą oddziaływać również na inne, istotne dla życia obszary, m.in. poprawiać jakość snu, wygląd cery oraz obniżać ciśnienie krwixi. Bez wątpienia, odpowiedni mikrobiom pomaga dbać o harmonię i zdrowie całego organizmu oraz jego prawidłowe działanie. Dlatego aby cieszyć się zdrowiem fizycznym i komfortem psychicznym na co dzień, warto regularnie troszczyć się o jelita i odpowiednią jakość ich mikroflory bakteryjnej.

Zdrowa dieta dla zdrowia jelit
Istnieje wiele sposobów pozwalających zadbać o zdrowie jelit, są to m.in. aktywność fizycznaxii, a także zdrowa dieta, zawierająca produkty mleczne. Dostarczają one do organizmu wapń, który pomaga dbać o zdrowe trawienie, poprzez wspomaganie prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennychxiii. Wybrane mleczne produkty fermentowane, czyli jogurty, kefiry czy maślanki są również potwierdzonym, naturalnym źródłem  probiotykówxiv. Jogurty zawierające probiotyczne kultury jogurtowe, w ilości co najmniej 108 jtk/g, wspierają trawienie laktozy, przyczyniając się do lepszej pracy jelit. Dzięki temu też, osoby zmagające się z nietolerancją laktozy nie muszą bezwzględnie wykluczać ze swojej diety mlecznych produktów fermentowanych. Włączenie jogurtu do codziennego menu pozwala także na spożycie jednej z zalecanych porcji produktów mlecznych – w przypadku dorosłych zaleca się spożywanie 2 porcji produktów mlecznych dziennie oraz 3-4 porcje w przypadku dzieci, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapńxv. Tym samym jogurty mogą być nie tylko smacznym dodatkiem do porannego müsli czy szybką przekąską, ale przede wszystkim zdrowym składnikiem diety. Dobre bakterie znajdują się także w kiszonkach, które mogą stanowić dodatkowy element diety, choć nie ma jasnych dowodów potwierdzających ich właściwości probiotyczne i korzystny wpływ na układ pokarmowyxvi. Dodatkowe korzyści mogą wiązać się z włączeniem do menu produktów bogatych w naturalne prebiotyki, czyli składniki żywności, które wspierają rozwój pożądanej mikroflory w organizmie, wpływając na ich odpowiednią jakośćxvii. Prebiotyki naturalnie występują w produktach pochodzenia roślinnego, m.in. w czosnku, pszenicy, bananach czy jabłkachxviii.

Co jeszcze lubi twój brzuch?
Utrzymanie odpowiedniej mikroflory jelit to tylko jeden z elementów troski o zdrowie tego narządu. Aby jelita działały prawidłowo należy dbać o nie świadomie i kompleksowo. Kluczem jest zdrowy styl życia, na który składają się przede wszystkim regularna aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta. Poza żywnością probiotyczną, w codziennym menu nie powinno zabraknąć też:

  • warzyw i owoców (minimum 400 g dziennie, w odpowiedniej proporcji: ¾ - warzywa i ¼ - owoce),
  • błonnika, regulującego pracę jelit – występuje w produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych, warzywach i owocach,
  • ryb bogatych w cenne kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 (najlepiej pieczone lub gotowane na parze)
  • ziół i przypraw – nie tylko wzbogacają smak potraw, ale zawierają też cenne dla organizmu związki, wykazujące m.in. działanie antyoksydacyjne czy przeciwzapalne,
  • wody (przynajmniej 2 litry każdego dnia).

W diecie warto z kolei ograniczyć:

  • słodycze – lepsze będą owoce,
  • smażone potrawy – korzystniejsze dla zdrowia będzie pieczenie lub gotowanie na parze z dodatkiem zdrowych olejów roślinnych (na oleju rzepakowy czy oliwie z oliwek),
  • alkohol i pozostałe używki.

Istotny jest też spokój – zarówno na co dzień, jak i podczas jedzenia – który sprzyja niezakłóconemu trawieniuxix. Takie troskliwe i pozytywne podejście do jelit to większa szansa na zdrowe i komfortowe życie.

Materiał przygotowany we współpracy z firmą Danone, producentem m.in. marki Activia.

i  Giulia Enders, Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała, Łódź, 2015 r.
ii  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/.
iiiBadanie IQS na zlecenie Danone dla marki Activia – „Gut health. Deep listening”, luty 2020. Badanie przeprowadzone metodą jakościową, z analizą treści dot. tematu jelit w internecie z 12-miesięcy, przy wykorzystaniu platformy NETDIVE, luty 2020 r.
iv Giulia.Enders, Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała, Warszawa 2015.
v erranti EP, Dunbar SB, Dunlop AL, Corwin EJ. 20 things you didn't know about the human gut microbiome. J Cardiovasc Nurs. 2014;29(6):479-481.
vi https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/
vii Hoppe, Michael et al. “Probiotic strain Lactobacillus plantarum 299v increases iron absorption from an iron-supplemented fruit drink: a double-isotope cross-over single-blind study in women of reproductive age.” The British journal of nutrition vol. 114,8 (2015): 1195-202.
viii  Szałek E., Kaczmarek Z., Grześkowiak. E, Wykorzystanie probiotyków we współczesnej farmakoterapii pediatrycznej, Farm Pol 2010.
ix Cukrowska B., Znaczenie programowania mikrobiotycznego w rozwoju przewlekłych chorób nieinfekcyjnych. Standardy Medyczne/Pediatria, 2016; 13:808-818.
Michael D. Gershon, MD. Serotonin and Its Implication for the Management of Irritable Bowel Syndrome. Rev Gastroenterol Disord. 2003;3(suppl 2):S25–S34.
x Herman A. Zastosowanie suplementacji probiotykami w profilaktyce i leczeniu zaburzeń depresyjnych i lękowych – przegląd dotychczasowych badań. Psychiatr. Pol. 2019; 53(2): 459–473.
xi Jung GW, Tse JE, Guiha I, Rao J. Prospective randomized open-label trial comparing the safety, efficacy and tolerability of an acne treatment regimen with and without a probiotic supplement in subjects with mild to moderate acne. J Cutan Med Surg 2013; 17(2):114–22.
Kober, M.-M., & Bowe, W. P. (2015). The effect of probiotics on immune regulation, acne, and photoaging. International Journal of Women’s Dermatology, 1(2), 85–89. doi:10.1016/j.ijwd.2015.02.001.
Navarro-López V, Ramírez-Boscá A, Ramón-Vidal D, Ruzafa-Costas B, Genovés-Martínez S, Chenoll-Cuadros E, Carrión-Gutiérrez M, Horga de la Parte J, Prieto-Merino D, Codoñer-Cortés FM. Effect of Oral Administration of a Mixture of Probiotic Strains on SCORAD Index and Use of Topical Steroids in Young Patients With Moderate Atopic Dermatitis: A Randomized Clinical Trial. JAMA Dermatol. 2018 Jan 1;154(1):37-43.
xii Wysiłek fizyczny a mikroflora przewodu pokarmowego — znaczenie probiotyków w diecie sportowców, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014, tom 5, nr 3, 129–140.
xiii Dymkowska-Malesa Maria, Walczak Zbigniew, Suplementacja w sporcie. Prace Poglądowe. Nowiny Lekarskie 2011, 80, 3, 199–204.
xiv https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/fermented-foods-and-gut-health-what-science-says-today/
xv Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski, IŻŻ, Warszawa 2017.
xvi https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/fermented-foods-and-gut-health-what-science-says-today/
xvii Mojka K., Probiotics, prebiotics and synbiotics – characteristics and functions, Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549.
xviii Jovanovic-Malinovska, R., Kuzmanova, S., & Winkelhausen, E. (2014). Oligosaccharide Profile in Fruits and Vegetables as Sources of Prebiotics and Functional Foods. International Journal of Food Properties, 17(5), 949–965.
Mojka K. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549.
xix Jarosz, M., 2017, Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia.
Jarosz, M., Zasady prawidłowego żywienia, Instytut Żywności i Żywienia, http://www.izz.waw.pl/zasady-prawidowego-ywienia.

Fot. Danone
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat