W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


"Jem (to co) kocham i chudnę" Karolina i Maciej Szaciłło

Opublikowano: 2017-03-14
Nowość wydawnicza "Jem (to co) kocham i chudnę" Karolina i Maciej Szaciłło.
Jedz, kochaj i chudnij!

W tej książce nie prezentujemy diety cud, która jak za dotykiem magicznej różdżki pomoże zrzucić nieszczęsne kilogramy. Nie podamy również gotowego, dokładnie obliczonego i odważonego planu żywieniowego. Nie zachęcimy do walki, ani do ucieczki. Nie pomożemy bezmyślnie wejść w kolejną, z góry ustaloną dietę. Nie będziemy namawiać do odwrócenia uwagi od tych wszystkich, często nieprzyjemnych rzeczy, które, na co dzień się zjada. Nie będziemy też wspierać w balansowaniu między nagrodą a karą. Nie utwierdzimy w przekonaniu, że każdy, kto schudnie, będzie szczęśliwy. Czym w takim razie jest Jem (to co) kocham i chudnę? W czym może pomóc ta książka? Po pierwsze w zmianie perspektywy i celu: z utraty wagi na akceptację siebie.

Karolina Szaciłło przez lata zmagała się ze zbędnymi kilogramami. Diety cud, intensywne treningi. Waga spadała, ale później wracała – z nawiązką. Przez 10 lat Karolina zamiast schudnąć, przytyła ponad 25 kilogramów. Po poznaniu Macieja Szaciłło, eksperta od zdrowego odżywiania, Karolina zaczęła pracować nie tylko nad zawartością talerza, ale również… głowy. Poddała szczegółowej analizie swoje nawyki i zrozumiała, że je nie wówczas, kiedy pojawia się głód, lecz wówczas, gdy pojawiają się emocje. Od tego momentu zaczęła pracę nad zmianą myślenia i stylu życia, szukając jednocześnie sposobu odżywiania, który sprawi, że będzie czuła się komfortowo. Udało się jej. Jest szczupła i szczęśliwa. Teraz czas na Ciebie!

Karolina zrozumiała, że większość diet jest nieskutecznych, gdyż wynikają z postawy nienawiści do siebie, niechęci do swoich słabości, a także negatywnego nastawienia. To często jest przyczyną nadprogramowych kilogramów. Dlatego Karolina zaczęła od miłości do siebie i pozytywnego odbioru własnej osoby. Postawiła sobie cel, że zamiast walki z sobą, pokocha siebie, taką, jaką jest w rzeczywistości.

Dodatkowo wykorzystała kilka ze sprawdzonych sposobów:

  • Wyrzuciła swoje tzw. ubrania motywacyjne, czyli za małe jeansy
  • Do codziennej, porannej rutyny włączyła masaż ciała
  • Zaczęła robić i jeść tylko te rzeczy, na które ma ochotę
  • Obserwuje emocje towarzyszące jedzeniu
  • Je, kiedy rzeczywiście jest głodna


Samopoczucie, zarówno psychiczne, jak i fizyczne, jest ściśle powiązane z poziomem energii. Kiedy jest on wysoki, jest się szczęśliwym. Spada wówczas podatność na stres czy depresję. Ludzie szczęśliwi najczęściej jedzą mniej. Pozytywnie nastawiona osoba nie będzie mieć potrzeby zaspokajać jedzeniem deficytów emocjonalnych. Podobnie sprawa ma się ze snem – drugim z czterech źródeł energii wymienianych przez medycynę Wschodu. Kiedy jest się niewyspanym, ma się wzmożony apetyt. Organizm próbuje zrównoważyć deficyt energetyczny powstały w wyniku nieprzespanej nocy. Oddech to trzecie źródło energii. Warunkuje życie. Daje tlen, który z kolei bierze udział w procesie spalania pożywienia. Co powstaje w jego trakcie? Energia. Ostatnim jej źródłem wymienianym przez medycynę Wschodu jest pożywienie. Kalorie to najbardziej dosłowny sposób na dodanie sobie energii. W pożywieniu zawarte są również życiodajne witaminy, przeciwutleniacze, enzymy i minerały.

Jem (to co) kocham i chudnę zdecydowanie wykracza poza poradnik zdrowego odżywiania. Ta książka ma moc, powstała, bowiem w wyniku współpracy zaprzyjaźnionych specjalistów. Przepisy razem z Karolina przygotował jej mąż, ekspert od zdrowego żywienia – Maciej Szaciłło. Część somatoterapeutyczną przygotowała Emilia Żurek, psychosomatoanalityk, mediator, coach i ekspert w międzynarodowych projektach coachingowych. Z kolei nadzór merytoryczny nad wszystkimi przepisami prezentowanymi książce objęła Emilia Lorenc, diagnosta laboratoryjny, doradca dietetyczny i biolog molekularny

Karolina i Maciej Szaciłło są ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania oraz zajęcia związane z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi. Maciej od lat gotuje dla widzów w znanych i lubianych programach telewizyjnych. Napisali (razem lub z innymi autorami) kilka poradników dietetycznych koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu.
W minionym roku ukazały się w Wydawnictwie Zwierciadło ich inne książki, w tym: Detoksy dla zdrowia i urody i druga część bestsellera Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem.




Społeczność
Reklama