Szef kuchni, Marcin Sikora, ambasador marki Winiarnia Zamojska, prezentuje przepisy na jesienne dania, które sprawią, że tegoroczna końcówka wakacji zostanie zapamiętana jako okres odkrywania niebanalnych połączeń smakowych i poznawania sezonowych produktów na nowo.
Ravioli z dynią, kurkami i masłem szałwiowym
- Potrzebny sprzęt: miski, blender, sitko, patelnia, noże, łyżki, wałek do ciasta , garnek, tartka, foremka do wycinania okrągła lub szklanka
- Czas przygotowania: około 40 minut
- Poziom trudności: Łatwy
- Pasujące wino: Winiarnia Zamojska lekka czerwona porzeczka
Ravioli - składniki:
- 3 łyżki purée z dyni pieczonej hokkaidoi
- 330 gramów maki pszennej typu 550 + plus odrobina do podsypania
- 2 jajka
- sól do smaku
- 300 gramów kurek świeżych lub mrożonych
- 4 łyżki maskarpone
- masło do smażenia
- 100 gramów cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1 łyżka świeżej szałwi
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- pieprz do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- 4 łyżki pieczonej dyni hokaido pokrojonej w drobną kostkę
Masło szałwiowe - składniki:
- 120 gramów masła
- 2 ząbki czosnku starte na drobnych oczkach
- sól do smaku
- 2 łyżki świeżej, posiekanej szałwi
Sposób wykonania ravioli:
- mąkę przesiać przez sito do miski, dodać dwa jajka odrobinę soli, 3 łyżki purée z dyni i wyrobić jednolite ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt kleiste, dodać odrobinę mąki), gotowe ciasto odstawić na około 10 minut pod przykryciem, by odpoczęło
- cebulę zeszklić na maśle, dodać posiekane kurki oraz czosnek, przesmażyć
- kurki przełożyć do miski i ostudzić, następnie dodać mascarpone, pokrojoną w kostkę dynie, cynamon, imbir, posiekaną szałwię. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem cytrynowym. Jeśli farsz będzie za luźny, dodać odrobinę bułki tartej.
- ciasto podzielić na dwie części, następnie wałkować, podsypując mąką, na grubość około 0,5 centymetra
- na jednym rozwałkowanym placku ciasta rozkładać w kilku miejscach farsz w regularnych odstępach (na wielkość foremki do wycinania lub szklanki) następnie nakryć drugim plackiem ciasta. Docisnąć jedno ciasto do drugiego blisko farszu i wykrawać ravioli (na przykład foremką lub szklanką).
- gotowe ravioli gotować w osolonej, wrzącej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia
Sposób przygotowania masła szałwiowego:
- masło zetrzeć do miski, dodać starty czosnek, posiekaną szałwie, doprawić solą i wymieszać
Uwagi: jeśli pozostanie ci ciasto z ravioli, można je rozwałkować i przygotować z niego dowolny makaron
Sałatka z pieczonej dyni z gruszką i serem pleśniowym
- Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, noże, łyżki, rózgą, miski, blacha do pieczenia,słoik z nakrętką
- Czas przygotowania: około 40 minut
- Poziom trudności: łatwy
- Pasujące wino: Winiarnia Zamojska Gruszka lub Winiarnia Zamojska musująca Gruszka
Sałatka - składniki:
- 1/2 dyni hokaido, pokrojonej w kostkę
- 120 gramów szynki dojrzewającej w cienkich plastrach (np. prosciutto)
- 250 gramów serów pleśniowych i dojrzewających w miksie (np. camembert, lazur, bursztyn, parmezan)
- 300 gramów gruszki pokrojonej w grubą kostkę
- 3 sztuki awokado pokrojonych w grubą kostkę
- kilka listków świeżej szałwi
- sól do smaku
- oliwa do pieczenia dyni
- 80 gramów pestek dyni
Sos do sałatki - składniki:
- 4 łyżki miodu
- sok z jedne cytryny
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 ząbki czosnku starte na drobnych oczkach
- 200 ml oleju sezamowego
Sposób przygotowania sałatki:
- pokrojoną dynię skropić oliwą i delikatnie posolić, następnie piec w temperaturze 150 stopni około 15-20 minut tak, by była miękka, ale nie rozpadadała się
- upieczoną dynię ostudzić i połączyć z pokrojoną gruszką i awokado. Zamieszać, następnie ułożyć pokrojone sery oraz szynkę dojrzewająca
- pestki z dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do sałatki
Sposób przygotowania sosu:
- wszystkie składniki umieścić w słoiku. Zakręcić i szejkować do powstania jednolityego sosu
- gotowym sosem polewać sałatkę
Fot. Winiarnia Zamojska
Informacja prasowa