Jesienne przepisy prosto z magicznego Roztocza

Sałatka z dyni i ravioli - przepisy kulinarne.
Ten krótki moment, gdy lato przemienia się w jesień, niezmiennie zaskakuje prawdziwą eksplozją smaków i kolorów na talerzach. Do sycących, rozgrzewjących i niesamowicie aromatycnych potraw zawsze warto dobrać odpowiednie wino, które dodatkowo wzbogaci je o kolejne, nieodkryte wcześniej wymiary oraz sprawi, że nieśpieszne delektowanie się nimi stanie się jeszcze przyjemniejsze.

Szef kuchni, Marcin Sikora, ambasador marki Winiarnia Zamojska, prezentuje przepisy na jesienne dania, które sprawią, że tegoroczna końcówka wakacji zostanie zapamiętana jako okres odkrywania niebanalnych połączeń smakowych i poznawania sezonowych produktów na nowo.

Ravioli z dynią, kurkami i masłem szałwiowym

  • Potrzebny sprzęt: miski, blender, sitko, patelnia, noże, łyżki, wałek do ciasta , garnek, tartka, foremka do wycinania okrągła lub szklanka
  • Czas przygotowania: około 40 minut
  • Poziom trudności: Łatwy
  • Pasujące wino: Winiarnia Zamojska lekka czerwona porzeczka

Ravioli - składniki:

  • 3 łyżki purée z dyni pieczonej hokkaidoi
  • 330 gramów maki pszennej typu 550  + plus odrobina do podsypania
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • 300 gramów kurek świeżych lub mrożonych
  • 4 łyżki maskarpone
  • masło do smażenia
  • 100 gramów cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka świeżej szałwi
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • pieprz do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 4 łyżki pieczonej dyni hokaido pokrojonej w drobną kostkę

Masło szałwiowe - składniki:

  • 120 gramów masła
  • 2 ząbki czosnku starte na drobnych oczkach
  • sól do smaku
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej szałwi

Sposób wykonania ravioli:

  1. mąkę przesiać przez sito do miski, dodać dwa jajka odrobinę soli, 3 łyżki purée z dyni i wyrobić jednolite ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt kleiste, dodać odrobinę mąki), gotowe ciasto odstawić na około 10 minut pod przykryciem, by odpoczęło
  2. cebulę zeszklić na maśle, dodać posiekane kurki oraz czosnek, przesmażyć
  3. kurki przełożyć do miski i ostudzić, następnie dodać mascarpone, pokrojoną w kostkę dynie, cynamon, imbir, posiekaną szałwię. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem cytrynowym. Jeśli farsz będzie za luźny, dodać odrobinę bułki tartej.
  4. ciasto podzielić na dwie części, następnie wałkować, podsypując mąką, na grubość około 0,5 centymetra
  5. na jednym rozwałkowanym placku ciasta rozkładać w kilku miejscach farsz w regularnych odstępach (na wielkość foremki do wycinania lub szklanki) następnie nakryć drugim plackiem ciasta. Docisnąć jedno ciasto do drugiego blisko farszu i wykrawać ravioli (na przykład foremką lub szklanką).
  6. gotowe ravioli gotować w osolonej, wrzącej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia

Sposób przygotowania masła szałwiowego:

  1. masło zetrzeć do miski, dodać starty czosnek, posiekaną szałwie, doprawić solą i wymieszać

Uwagi: jeśli pozostanie ci ciasto z ravioli, można je rozwałkować i przygotować z niego dowolny makaron

Sałatka z pieczonej dyni z gruszką i serem pleśniowym

  • Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, noże, łyżki, rózgą, miski, blacha do pieczenia,słoik z nakrętką
  • Czas przygotowania: około 40 minut
  • Poziom trudności: łatwy
  • Pasujące wino: Winiarnia Zamojska Gruszka lub Winiarnia Zamojska musująca Gruszka

Sałatka - składniki:

  • 1/2 dyni hokaido, pokrojonej w kostkę
  • 120 gramów szynki dojrzewającej w cienkich plastrach (np. prosciutto)
  • 250 gramów serów pleśniowych i dojrzewających w miksie (np. camembert, lazur, bursztyn, parmezan)
  • 300 gramów gruszki pokrojonej w grubą kostkę
  • 3 sztuki awokado pokrojonych w grubą kostkę
  • kilka listków świeżej szałwi
  • sól do smaku
  • oliwa do pieczenia dyni
  • 80 gramów pestek dyni

Sos do sałatki - składniki:

  • 4 łyżki miodu
  • sok z jedne cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku starte na drobnych oczkach
  • 200 ml oleju sezamowego

Sposób przygotowania sałatki:

  1. pokrojoną dynię skropić oliwą i delikatnie posolić, następnie piec w temperaturze 150 stopni około 15-20 minut tak, by była miękka, ale nie rozpadadała się
  2. upieczoną dynię ostudzić i połączyć z pokrojoną gruszką i awokado. Zamieszać, następnie ułożyć pokrojone sery oraz szynkę dojrzewająca
  3. pestki z dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do sałatki

Sposób przygotowania sosu:

  1. wszystkie składniki umieścić w słoiku. Zakręcić i szejkować do powstania jednolityego sosu
  2. gotowym sosem polewać sałatkę

Fot. Winiarnia Zamojska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat