Co przyrządzić z dostępnych od września do listopada warzyw i owoców? Jakie dobroczynne właściwości mają poszczególne z nich?
Bomba witaminowa: jabłka i gruszki z warzywami kapustnymi
Najpopularniejsze owoce jesienne to jabłka i gruszki. Nie bez powodu! Owoce te mają niski indeks glikemiczny, przez co spokojnie mogą po nie sięgać nawet diabetycy. Jeżeli znudzą nas placki, tarty czy jabłeczniki, warto spróbować czegoś nowego, na przykład koktajli z warzywami kapustnymi, na które również jest wtedy sezon. - Modne ostatnio zielone koktajle często uwzględniają je w swoim przepisie, chociażby w postaci popularnego jarmużu. Zawarte w nich substancje o właściwościach antynowotworowych ulegają największej aktywacji po uwolnieniu ich z komórek warzywa, które ma miejsce podczas gryzienia lub miksowania. W przypadku tego drugiego, przebiega ono bardziej efektywnie – wyjaśnia Jakub Sobiecki, przedstawiciel Fundacji WIEMY CO JEMY i ekspert kampanii edukacyjnej Electrolux „Zdrowo zmiksowani”. Warto więc zamienić słodki kompot na smoothie z jabłkiem, gruszką, jarmużem oraz dodatkiem siemienia lnianego, które pozwala na przyswojenie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Składniki, najlepiej nieobrane – pod skórką jest najwięcej witamin, można zmiksować za pomocą blendera np. Electrolux Masterpiece ESB9300. Wytrzymały i wykonany z lekkiego tworzywa Tritan kielich blendera zmieści aż 2,2 litra smoothie, czy zup a dzięki temu, że jest nachylony pod kątem 5° gwarantuje idealnie zmiksowane potrawy bez utraty cennych witamin. Ważne, by lekkie składniki (np. jarmuż) umieścić w kielichu jako pierwsze, a następnie dodać te twardsze. W ten sposób blendowanie przebiegnie szybciej i bardziej efektywnie.
Najzdrowsza rodzina
Jesienią na targach warzywnych króluje rodzina dyniowatych. Zaliczają się do niej nie tylko liczne odmiany dyni, ale także cukinia, kabaczek czy patison. Z tych łatwych w uprawie i tanich w sezonie warzyw możemy przygotować całą gamę potraw, od przystawki, przez danie główne, na deserze kończąc:
Odrobina egzotyki z pożytkiem dla zdrowia
Granat to owoc pojawiający się w sklepach w okresie jesiennym, trafiający do nas głównie z państw rejonu Morza Śródziemnego. Choć nie jest rośliną z naszej szerokości geograficznej, warto spróbować granatu, uznawanego przez Hebrajczyków za symbol życia. Ma on nieocenione walory dla zdrowia i urody: potas, foliany, witaminę K i witaminę C, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Najprościej zjeść go na surowo, po prostu wysysając soczysty miąższ z pestek. Jego słodko-kwaskowatym smakiem warto również urozmaicać sałatki i desery. Zbawienny wpływ na nasze zdrowie ma również sok z granatu, który dzięki skoncentrowaniu przeciwutleniaczy doczekał się kilku badań u pacjentów kardiologicznych, zakończonych pozytywną rekomendacją .
Dynia, kabaczek czy cukinia, to tylko kilka propozycji darów natury w okresie jesiennym. Warto urozmaicić swoją dietę o produkty nie tylko pożywne, ale również sprawiające, że nasze samopoczucie i kondycja będą lepsze.
Fot. Electrolux
Informacja prasowa