Wśród jesiennych smaków dyniowe dania to klasyki, które już na stałe zagościły na naszych stołach. Wciąż jednak możemy odkrywać ją na nowo, komponując nowe, zaskakujące przepisy.
Dynia jest nie tylko pyszna, ale także stanowi źródło cennych składników odżywczych takich jak beta-karoten, witaminy, minerały i błonnik. Dzięki temu, że można ją gotować, grillować, marynować, piec lub dusić za każdym razem może zaskoczyć nowym smakiem. Drobno starta lub zmiksowana stanowi doskonałą bazę do wielu jesiennych potraw, które nie tylko sycą, ale także przyjemnie rozgrzewają.
Sprawdzony przepis na jesienne placuszki dyniowo-twarożkowe
Składniki:
Dynię dokładnie zmiksować z twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony i jajkami a następnie dodawać stopniowo mąkę. Ciasto powinno być niezbyt sztywne, nieco gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedzić mlekiem. Smażyć na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni, z obu stron na złoto. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać placuszki przed podaniem.
Fot. „Mój Ulubiony”
Informacja prasowa