W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Jesienne placuszki dyniowo-twarożkowe

Opublikowano: 2017-10-12
Przepis na jesienne placuszki dyniowo-twarożkowe.
Jesienią dynia króluje w kuchni na okrągło! Jej delikatny smak sprawia, że doskonale sprawdza się zarówno w daniach słodkich jak i ostrych.

Wśród jesiennych smaków dyniowe dania to klasyki, które już na stałe zagościły na naszych stołach. Wciąż jednak możemy odkrywać ją na nowo, komponując nowe, zaskakujące przepisy. 

Dynia jest nie tylko  pyszna, ale także stanowi źródło cennych składników odżywczych takich jak beta-karoten, witaminy, minerały i błonnik. Dzięki temu, że można ją gotować, grillować, marynować, piec lub dusić za każdym razem może zaskoczyć nowym smakiem.   Drobno starta lub zmiksowana  stanowi doskonałą bazę do wielu jesiennych potraw, które nie tylko sycą, ale także przyjemnie rozgrzewają.

Sprawdzony  przepis na jesienne placuszki dyniowo-twarożkowe

Składniki:

  • 400 g dyni, drobno startej
  • 200 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu


Dynię dokładnie zmiksować z twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony i jajkami a następnie dodawać stopniowo mąkę. Ciasto powinno być niezbyt sztywne, nieco gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedzić mlekiem. Smażyć na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni, z obu stron na złoto. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać placuszki przed podaniem.

Fot. „Mój Ulubiony”
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama