Jesienne smaki we wrocławskiej Art Restauracji

Jesienne menu w Art Restauracji.
Artystycznie i pysznie – tak można określić jesienne menu Art Restauracji i Kawiarni.

Szef kuchni Art Restauracji i Kawiarni przy ulicy Kiełbaśniczej we Wrocławiu proponuje tej jesieni raj dla smakoszy. Jako przystawki poleca tatar z sarniny oraz plaster sera koziego zapieczony w miodzie wrzosowym podany na sałatce z gruszką. W chłodne już o tej porze roku popołudnia sprawdzają się gorące przystawki, takie jak bliny gryczane z grzybami bądź  policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie podane z borowikami.

Rozgrzewające zupy:Jesienna zupa z grzybów leśnych, Złocisty krem z dyni z klopsikami cielęcymi, Zupa orkiszowa z klopsikami drobiowymi i zupa ze świeżych polskich ryb, pozwolą przetrwać największe mrozy.

W sałatkach królują: Sałatka z roszponki, rukoli, sera ślubowskiego zapiekanego na grzance z miodowym winegret i orzechami włoskimi bądź plastry wędzonej kaczki podane na sałatach z sosem z owoców leśnych.

Art Restauracja nie zapomina również o kuchni śródziemnomorskiej, np. ręcznie robionym makaronie tagliatelle z owocami morza i pikantnym sosem pomidorowym oraz kuchni z oferty Dawny Smak Wrocławia, czyli pierogach nadziewanych szyjkami rakowymi podanych z sosem tymiankowym. Wśród dań ze świeżych ryb proponujemy filet ze szczupaka na kremowym risotto, filet z pstrąga z boczniakiem i sosem     migdałowo-kaparowym oraz smażony filet z sandacza podany z gołąbkiem z kapusty włoskiej i sosem z kurek.

Dla koneserów kuchni polskiej nasz Szef Kuchni przygotował wyjątkowo wykwintne dania mięsne:

  • Filet z kaczki  w sosie miodowo – tymiankowym z dodatkiem jabłek podawany ze smażoną kluską;
  • Boczek z warchlaka z jarmużem podawany z kurkami i pieczonymi ziemniakami,
  • Ossobuco z giczy cielęcej z winno – warzywnym sosem podane z ziemniakami i gremolatą;
  • Sezonowana polędwica wołowa w plastrach wędzonego boczku w ziołach z grzybami i aromatyczna pierś z kurczaka sudeckiego z salsą z owoców mango i  pieczonym ziemniakiem.


Jeżeli znajdziecie miejsce na deser, warto spróbować wyśmienitej gruszki Duchesse lub tartę marchewkowo-cynamonową z sosem dyniowym bądź tiramisu wg oryginalnej włoskiej receptury, a to wszystko popijając aromatyczną kawą.

fot. Art Restauracja





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat