Jesienny comfort food

Perliczki pieczone z jałowcem - przepis kulinarny.
Jak przygotować perliczkę?

Perliczki pieczone z jałowcem (TM6, TM5)

 20 min.  2 godz.  Trudny  8 porcji  na 1 porcję: Wartość kaloryczna 2446.1 kJ, Wartość kaloryczna 584.2 kcal, Białko 64.4 g, Węglowodany 13.6 g, Tłuszcz 29.2 g, Błonnik 2.2 g

Składniki

  • 15 g masła
  • 220 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 2 mm krążki
  • 6 owoców jałowca
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 80-100 g śliwek suszonych, bez pestek, pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, w plastrach
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej, w plastrach
  • 2 perliczki (ok. 1300 g każda), wypatroszone, bez szyi, ze skórą
  • 2 łyżeczki soli, do oprószenia perliczek
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego, do oprószenia perliczek
  • 200 g białego wina, wytrawnego

Przydatne przybory kuchenne

  • miska, wykałaczki, nić wędliniarska, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa

Części Thermomixa

  • miarka, kopystka

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix:

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, por, dodać jałowiec, sól i pieprz, dusić 6 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać śliwki, dusić kolejne 4 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej boczek i szynkę, odstawić.
  6. Perliczki oprószyć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Podzielić farsz na dwie części. Każdą perliczkę nadziać jedną częścią farszu. Za pomocą wykałaczek spiąć otwory na dole tuszki. Perliczki owinąć dokładnie naprzemiennie plastrami odważonego boczku i szynki szwarcwaldzkiej. Za pomocą nici wędliniarskiej zawiązać nogi u każdej perliczki. Perliczki przełożyć do naczynia żaroodpornego lub naczynia kamionkowego do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka).
  7. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, odważyć do miarki 100 g białego, wytrawnego wina, polać winem jedną perliczkę. Ponownie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, odważyć do miarki 100 g białego, wytrawnego wina, polać winem drugą perliczkę.
  8. Piec 45 min (190°C). Perliczki polać powstałym sosem, zgromadzonym na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć perliczki folią aluminiową lub pokrywą naczynia kamionkowego, piec kolejne 45 min (190°C). Podawać jako danie główne z ziemniakami lub purée i wybraną surówką.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

  1. Por, jałowiec, sól i pieprz, dusić pod przykryciem przez ok. 10 min.
  2. Dodać śliwki, dusić kolejne 5 min.
  3. Dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
  5. Perliczki oprószyć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Podzielić farsz na dwie części. Każdą perliczkę nadziać jedną częścią farszu. Za pomocą wykałaczek spiąć otwory na dole tuszki. Perliczki owinąć dokładnie naprzemiennie plastrami odważonego boczku i szynki szwarcwaldzkiej. Za pomocą nici wędliniarskiej zawiązać nogi u każdej perliczki. Perliczki przełożyć do naczynia żaroodpornego lub naczynia kamionkowego do zapiekania (np. „Betty” od Thermomix – patrz wskazówka).
  6. Polać każdą perliczkę ok. 100 g białego wytrawnego wina.
  7. Piec 45 min (190°C). Perliczki polać powstałym sosem, zgromadzonym na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć perliczki folią aluminiową lub pokrywą naczynia kamionkowego, piec kolejne 45 min (190°C). Podawać jako danie główne z ziemniakami lub purée i wybraną surówką.

Wskazówka

  • Przepis „Bułka tarta” znajduje się na platformie Cookidoo®.
  • Przed pierwszym użyciem naczynia kamionkowego do zapiekania „Betty” należy umyć je wodą bez dodatku detergentów, pozostawić do wyschnięcia, następnie posmarować olejem odpornym na wysokie temperatury (patrz instrukcja obsługi). Dzięki temu powstanie naturalna, nieprzywierająca powłoka, sprawiająca, że wszelkie przywarcia łatwo usunąć.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa












Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat