Jesienny obiad

Pieczone warzywa z serem feta, parówkami wegetariańskimi i ziołami - przepis kulinarny.
Wrzesień większości z nas kojarzy się z jesienią, chłodem i krótszymi, często pochmurnymi dniami.

Dlatego, wracając do domu mamy ochotę na ciepły i pożywny posiłek, a najlepiej, aby jego przygotowanie nie zajęło dużo czasu. W takiej sytuacji świetnie sprawdzą się pieczone warzywa z wyrazistym w smaku serem feta, parówkami wegetarańskimi i przyprawione aromatycznymi ziołami. Jak przygotować danie?

Oto przepis:

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół żółtej papryki
  • 1 mała cukinia
  • Pół małego bakłażana
  • 1 opakowanie parówek wegetariańskich VeggieDay
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 łyżki oleju
  • Sól do smaku
  • 80 g sera feta
  • Listki świeżego oregano do dekoracji

Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki. Paprykę i cukinię kroimy w grubą kostkę, bakłażana w plastry. Parówki kroimy w kawałki o długości 1,5 cm.

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ziemniaki, papryki, cukinię, bakłażana. Polewamy olejem, posypujemy oregano, bazylią, doprawiamy solą do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa pieczemy przez około 30 minut. Kolejno dokładamy parówki i pieczemy przez 15-25 minut do miękkości warzyw. Danie nakładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem feta i listkami oregano.

Wskazówki: Danie najlepiej podawać z dodatkiem ulubionego dipu, np. tzatziki.

Fot. VeggieDay
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat