W okresie oczekiwania na dziecko zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne oraz zapotrzebowanie na niektóre witaminy i składniki mineralne. Duże znaczenie może mieć magnez w ciąży, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. W wielu przypadkach koniecznością będzie uzupełnienie codziennej diety w ten pierwiastek. Wcześniej jednak trzeba poznać zapotrzebowanie organizmu.
Rola magnezu jest bardzo szeroka: począwszy od regulowania przewodnictwa nerwowo-mięśniowego, poprzez wpływ na obniżanie ciśnienia we krwi, a skończywszy na zwiększeniu gęstości mineralnej kości.
Zgodnie z danymi opublikowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie[1], zapotrzebowanie na magnez w ciąży wynosi 320 mg na dobę. Wzrasta ono w okresie karmienia piersią do 350 mg dziennie.
Warto przy tym podkreślić, że jony magnezu w przewodzie pokarmowym wchłaniane są tylko w 30-60%. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że pełnego zapotrzebowania nie uda się pokryć wyłącznie z pożywienia.
Jak wynika ze stanowiska Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego[2], w II i III trymestrze ciąży zasadne jest przyjmowanie preparatów zawierających m.in. magnez – jako uzupełnienie codziennej diety.
Zanim jednak zdecydujesz się na ten krok, warto sprawdzić aktualny poziom tego pierwiastka w organizmie. Wystarczy wykonać proste i bezpieczne badanie, które polega na oznaczeniu ilości magnezu. Potrzebna jest tylko próbka krwi pobrana z żyły łokciowej.
Jeżeli wynik wskaże na niedostateczną ilość magnezu w organizmie, warto jak najszybciej uzupełnić jego poziom. Co możesz zrobić?
Leki zawierające magnez, takie jak np. Aspargin, podlegają ścisłym restrykcjom i są na bieżąco monitorowane. Dlatego ich przyjmowanie wiąże się z pewnością i bezpieczeństwem stosowania.
Pamiętaj! Nie przekraczaj zalecanej dziennej dawki – chyba że lekarz ginekolog da inne zalecenia.
Przykładowo: 1 tabletka leku Aspargin zawiera 250 mg wodoroasparaginianu magnezu, co odpowiada 17 mg jonów magnezu.
Przyjrzyj się swojemu codziennemu jadłospisowi – być może nie zawiera on wielu produktów spożywczych bogatych w magnez? Jeśli tak jest, wzbogać dietę m.in. w nasiona i orzechy, gorzką czekoladę, ciemne kakao, rośliny strączkowe, produkty wielozbożowe.
W okresie ciąży musisz dbać o siebie ze szczególną troską. Zwróć przede wszystkim uwagę na zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały – z myślą o swoim zdrowiu i prawidłowym rozwoju dziecka.
[1] https://www.ptgin.pl/sites/default/files/page-2019/Stosowanie%20preparatu%20Chela-Mag%20B6%C2%AE%20Mama%20w%20po%C5%82o%C5%BCnictwie%20i%20ginekologii.pdf
[2] http://www.femmed.com.pl/wp-content/uploads/2013/02/rekomendacjaopiekaprzedporodowa.pdf