Jesteś fanką słodyczy? Wypróbuj kawę mocha

Kawa mocha dla fanek słodyczy.
Wiele z nas nie wyobraża sobie poranka bez wypicia choćby kilku łyków kawy.

Jej wielbiciele potrafią sięgać po filiżankę z czarnym napojem nawet kilka razy dziennie, ponieważ znajdujące się w kawie składniki pomagają się skoncentrować i poprawiają humor. Każda filiżanka kawy różni się od siebie smakiem, aromatem i konsystencją. Czy wiesz, która kawa zachwyci koneserów słodkości?

Mocha – słodka i delikatna kawa

Wśród wielu rodzajów kaw szczególnie lubiane są te z dodatkiem cukru lub syropu smakowego, spienionego mleka bądź bitej śmietany. Jeśli znasz już mleczne latte macchiato, subtelne flat white czy kremowe cappuccino, koniecznie wypróbuj smaczną i słodką kawę mocha (mokka), która oprócz espresso i mleka kryje w sobie zaskakującą niespodziankę – czekoladę.

Mocha – skąd się wzięła i z czego się składa?

Kawa mocha jest jednym z wariantów lubianej na całym świecie latte. Jej nazwa pochodzi od nazwy portu Mokka w Jemenie, skąd sprowadzano kawę o czekoladowym zapachu i smaku. Podstawowymi składnikami kawy mocha są espresso, czekolada i gorące tłuste mleko. Używana w przepisach czekolada może być w proszku, syropie lub w kawałkach (rozpuszczonych wcześniej w kąpieli wodnej bądź odrobinie gorącego mleka). W zależności od rodzaju dodanej czekolady przygotowany przez nas napój może mieć nieco inny smak i aromat. Gorzka czekolada nada kawie charakteru i głębi, mleczna sprawi, że napój będzie bardziej kremowy i delikatniejszy, z kolei biała czekolada doda przede wszystkim słodyczy i śmietankowego posmaku.

Jak przygotować mochę?

Podczas przygotowywania tej pysznej kawy bardzo ważna jest kolejność dodawanych składników, które najczęściej występują w równych proporcjach. Najpierw do wysokiej szklanki przelewamy świeżo zaparzone espresso, a zaraz po nim rozpuszczoną czekoladę (lub syrop czekoladowy). Następnie delikatnie wlewamy gorące mleko, którego wierzch możemy udekorować warstwą bitej śmietany.

Napój można posypać wiórkami ciemniej czekolady lub szczyptą kakao w proszku. Kawę podawaj natychmiast po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze gorąca, a bita śmietana nie miesza się z pozostałymi warstwami.

Jeśli chcesz przygotować napój mocha w wersji orientalnej, dodaj do espresso szczyptę mielonego cynamonu, goździków i wanilii, a gotową kawę udekoruj pojedynczą laską cynamonu. Znakomitym dodatkiem jest także czekolada ze słonym karmelem – nada ona napojowi fantastycznego słodko-słonego smaku.

Napój mocha można też kupić w niewielkich saszetkach lub w wygodnych kapsułkach, np. od NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Do przyrządzenia mochy z kapsułki niezbędny jest ciśnieniowy ekspres na kapsułki, który w kilka chwil przygotuje napój o doskonale wyważonym smaku i aksamitnej konsystencji.

Przepyszna aksamitna mocha z… lodami

Przygotowanie tego wyjątkowo pysznego wariantu jest bardzo proste. Najpierw przyrządzasz mochę z kapsułki w ekspresie. Następnie do pucharka nakładasz 3 gałki lodów waniliowych, śmietankowych lub stracciatella. Kawę i lody podajesz w osobnych naczyniach. Wyjątkowość tego deseru polega na tym, że lody podlewamy odrobiną napoju, nadając im niepowtarzalnego kawowego smaku z delikatną nutką czekolady.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat