Jej wielbiciele potrafią sięgać po filiżankę z czarnym napojem nawet kilka razy dziennie, ponieważ znajdujące się w kawie składniki pomagają się skoncentrować i poprawiają humor. Każda filiżanka kawy różni się od siebie smakiem, aromatem i konsystencją. Czy wiesz, która kawa zachwyci koneserów słodkości?
Mocha – słodka i delikatna kawa
Wśród wielu rodzajów kaw szczególnie lubiane są te z dodatkiem cukru lub syropu smakowego, spienionego mleka bądź bitej śmietany. Jeśli znasz już mleczne latte macchiato, subtelne flat white czy kremowe cappuccino, koniecznie wypróbuj smaczną i słodką kawę mocha (mokka), która oprócz espresso i mleka kryje w sobie zaskakującą niespodziankę – czekoladę.
Mocha – skąd się wzięła i z czego się składa?
Kawa mocha jest jednym z wariantów lubianej na całym świecie latte. Jej nazwa pochodzi od nazwy portu Mokka w Jemenie, skąd sprowadzano kawę o czekoladowym zapachu i smaku. Podstawowymi składnikami kawy mocha są espresso, czekolada i gorące tłuste mleko. Używana w przepisach czekolada może być w proszku, syropie lub w kawałkach (rozpuszczonych wcześniej w kąpieli wodnej bądź odrobinie gorącego mleka). W zależności od rodzaju dodanej czekolady przygotowany przez nas napój może mieć nieco inny smak i aromat. Gorzka czekolada nada kawie charakteru i głębi, mleczna sprawi, że napój będzie bardziej kremowy i delikatniejszy, z kolei biała czekolada doda przede wszystkim słodyczy i śmietankowego posmaku.
Jak przygotować mochę?
Podczas przygotowywania tej pysznej kawy bardzo ważna jest kolejność dodawanych składników, które najczęściej występują w równych proporcjach. Najpierw do wysokiej szklanki przelewamy świeżo zaparzone espresso, a zaraz po nim rozpuszczoną czekoladę (lub syrop czekoladowy). Następnie delikatnie wlewamy gorące mleko, którego wierzch możemy udekorować warstwą bitej śmietany.
Napój można posypać wiórkami ciemniej czekolady lub szczyptą kakao w proszku. Kawę podawaj natychmiast po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze gorąca, a bita śmietana nie miesza się z pozostałymi warstwami.
Jeśli chcesz przygotować napój mocha w wersji orientalnej, dodaj do espresso szczyptę mielonego cynamonu, goździków i wanilii, a gotową kawę udekoruj pojedynczą laską cynamonu. Znakomitym dodatkiem jest także czekolada ze słonym karmelem – nada ona napojowi fantastycznego słodko-słonego smaku.
Napój mocha można też kupić w niewielkich saszetkach lub w wygodnych kapsułkach, np. od NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Do przyrządzenia mochy z kapsułki niezbędny jest ciśnieniowy ekspres na kapsułki, który w kilka chwil przygotuje napój o doskonale wyważonym smaku i aksamitnej konsystencji.
Przepyszna aksamitna mocha z… lodami
Przygotowanie tego wyjątkowo pysznego wariantu jest bardzo proste. Najpierw przyrządzasz mochę z kapsułki w ekspresie. Następnie do pucharka nakładasz 3 gałki lodów waniliowych, śmietankowych lub stracciatella. Kawę i lody podajesz w osobnych naczyniach. Wyjątkowość tego deseru polega na tym, że lody podlewamy odrobiną napoju, nadając im niepowtarzalnego kawowego smaku z delikatną nutką czekolady.
Fot. Materiały zewnętrzne