Jola Caputa – na sukces nigdy nie jest za późno

Kobieta sukcesu Jola Caputa.
Życie potrafi zaskoczyć każdą z nas. Najlepiej oczywiście, gdy są to pozytywne zmiany.

A jeszcze lepiej, gdy pewnego dnia życie udowadnia nam, że swoją prawdziwą kobiecą pasję można z powodzeniem przekuć w sukces. Przekonała się o tym Jola Caputa, która od zawsze uwielbiała gotować.

Każdego dnia wymyślała w kuchni kolejne pyszności dla swoich dzieci, męża i oczywiście przyjaciół, ale też pielęgnowała rodzinną tradycję i na podstawie przepisów, które w jej rodzinie były od pokoleń, przygotowywała rarytasy prawdziwie polskiej kuchni. Ciągle udoskonalała swoje dania, by z każdego składnika w efekcie wydobyć jego największy skarb – smak. Konsekwentną pracą zdobywała coraz większe doświadczenie kulinarne i bogatszą wiedzę o gotowaniu. Z czasem tę pasję i umiejętności udało jej się przekazać także córce i synowi, dzięki czemu teraz, podobnie jak ich mama, lubią poszaleć w kuchni. Jola ma nadzieję, że kulinarnym zacięciem wykaże kiedyś także jej ukochany, dzisiaj niespełna 3-letni wnuczek.

Kilka lat temu niespodziewanie otrzymała propozycję współpracy od jednego z wrocławskich wydawnictw prasowych i jako ekspert kulinarny co miesiąc testowała przed publikacją przepisy, które czytelniczki nadsyłały do redakcji kilku czasopism, a z czasem uzbierało się aż ponad 1000 dań! Każda ugotowana przez Jolę potrawa było fotografowana i opatrywana dodatkowo jej poradami i praktycznymi wskazówkami, dzięki czemu nawet początkujące gospodynie mogły zmierzyć się z przepisami w domu. Przez parę lat czytelniczki gotowały razem z nią, aż pojawił się odważny pomysł, by dzielić się nie tylko wiedzą i doświadczeniem, ale przede wszystkim swoimi własnymi daniami i tradycyjnymi recepturami. A w spełnieniu tego marzenia mógł pomóc własny blog kulinarny. W taki oto sposób symbolicznie, bo 1 stycznia 2014 roku, pojawiły się PrzepisyJoli.com, które internautki pokochały od pierwszej chwili.

Każdego dnia Jola zamieszcza na swojej stronie porcję nowych przepisów i pomysłów na najróżnorodniejsze dania.  Każda proponowana przez nią potrawa jest najpierw ugotowana, a następnie sfotografowana. Albo sfilmowana. Bo PrzepisyJoli.com to nie tylko tradycyjne opisy wykonania dań, ale także filmy pokazujące krok po kroku, jak przygotować domowy obiad, pyszne ciasto czy sprytne jadalne dekoracje. Plan fotograficzny i filmowy we własnej kuchni był sporym wyzwaniem, bo jak sama Jola przyznaje, nie lubi, gdy jej się przeszkadza podczas gotowania, ale dobra organizacja i zapał do pracy sprawiły, że do dzisiaj na blogu Jola opublikowała kilkaset przepisów, w tym kilkadziesiąt filmów. A od niedawna, na specjalne życzenie internautek, pojawiły się także filmowe porady w ramach cyklu Podstawy Gotowania – teraz już nie ma wymówek, że dwie lewe ręce albo brakuje talentu – z filmami Joli każdy może spróbować swoich sił w kuchni i zakochać się w gotowaniu.

A Jola uwielbia inspirować, pomagać w gotowaniu i zachęcać czytelników bloga do przyrządzania dań własnoręcznie. Swoimi przepisami udowadnia, że z dostępnych produktów można szybko i pomysłowo stworzyć zdrowe, domowe posiłki, które w dodatku zachwycają smakowitym wyglądem i dekoracją.

Żeby jeszcze bardziej pomóc internautom w gotowaniu, Jola swoje najpopularniejsze przepisy opublikowała także w zupełnie nowej formie. Niedawno premierę miała pierwsza książka kucharska Joli Caputy pt. „Moje najlepsze przepisy” (wydawnictwo Bookownik.pl). Tytuł rozpoczyna cały cykl książek kulinarnych Joli i jest darmowym e-bookiem, który można pobrać z księgarni internetowych. Został on dodatkowo przygotowany w kilku formatach, przeznaczonych na tablety, czytniki i smartfony, a nawet tradycyjne starsze modele telefonów komórkowych. A wszystko z myślą o wygodzie czytelników, którzy teraz mogą mieć przepisy zawsze przy sobie, nawet podczas robienia zakupów.

I tak jak w domu uwielbia, gdy ugotowane przez nią dania smakują wszystkim domownikom, tak bardzo cieszy ją także każda wiadomość o udanym wypieku czy pysznej sałatce, które zostały przygotowane według jej przepisu. Codzienna praca nad blogiem nabiera wtedy jeszcze głębszego sensu.

Jakie dania lubi przyrządzać najbardziej? Odpowiedź może być zaskakująca, bo z największą radością szykuje tradycyjne potrawy na Wigilię. Nie szkodzi, że są pracochłonne, że wymagają wielu przygotowań, ale to właśnie wigilijne dania, jak żadne inne, poza wyjątkowym smakiem mają coś więcej – są symbolem bliskości całej rodziny przy stole.

A Jola jest bardzo otwarta na ludzi, ze swoimi czytelniczkami wymienia się uwagami nie tylko na blogu i swoim profilu na portalu społecznościowym, ale chętnie spotyka się z nimi osobiście na różnych imprezach i eventach, zresztą już tego lata podczas warsztatów kulinarnych przez kilka dni będzie uczyła młodzież podstaw gotowania.

Pewnie i tym razem jej zapał i miłość do kuchni pomogą komuś odkryć w sobie talent kulinarny. Bo na to, by gotować z sukcesem, nigdy nie jest za późno.

Źródło: bookownik.pl
Fot. Awakening




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat