Kalafiory i buraki?
Niebanalne połączenie może zaskoczyć nas smakiem. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.
Kiszony kalafior z burakami
Składniki:
- 0,7 kg białej kalafiora
- 1 burak
- 3 ząbki czosnku
- mały kawałek chrzanu
Solanka:
- pół litra wody
- pół łyżki soli kamiennej do przetworów
- 1 łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Przygotuj solankę: do zagotowanej wody dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru i soli.
- Kalafiora umyj, podziel na malutkie różyczki. Buraki umyj, obierz pokrój w drobną kostkę. Chrzan i czosnek obierz, pokrój w cieńsze plasterki.
- Składniki ciasno układaj warstwami w słoju. Całość zalej solanką z przyprawami.
- Odstaw w chłodne, zacienione miejsce na minimum 10 dni.
Fot. Kuroniowe Diety
Informacja prasowa