Kapuśniaki ze Śliwką Kalifornijską

Przepis na kapuśniaki ze Śliwką Kalifornijską.
30 sztuk | Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 50g Śliwki Kalifornijskiej
  • 500g mąki
  • 200g masła
  • 220g kwaśnej śmietany 18%
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1 rozbełtane jajko (do posmarowania)
  • kminek, czarnuszka, grubo mielona morska sól (do posypania)


Przygotowanie:
Kapustę kiszoną i śliwki kalifornijskie drobno siekamy i mieszamy. Świeże drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w mleku o temperaturze 38 stopni C. Zaczyn zostawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawią się bąbelki. Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, ciepłe masło w małych kawałkach i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Powinno być gęste. Ciasto przekładamy do nasmarowanej oliwą miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut by podrosło. Kiedy już zwiększy swoją objętość przekładamy je na silikonową matę/ stolnicę i podsypujemy nieco mąką. Rozwałkowujemy na grubość 5-10 mm. Kroimy w kwadraty ok. 8 x 8 cm. Na wierzch każdego kawałka nakładamy 3/4 łyżki kapusty kiszonej. Łączymy przeciwległe brzegi. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Posypujemy kminkiem, grubą solą lub czarnuszką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C z termo obiegiem (lub w 200 stopniach C bez tej funkcji) około 18-20 minut aż do zarumienienia.

Fot. Prunes from California
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat