Karnawałowe potrawy z całego świata

Jakie potrawy przygotować na karnawałowe przyjęcie.
Karnawał to przede wszystkim okazja do spotkań i dobrej zabawy, ale ważną jego część stanowią też rozmaite smakołyki. W tym czasie świętuje się na wszystkich kontynentach, a wiele krajów może pochwalić się specjalnymi potrawami przygotowywanymi na tę okazję.

Tradycja karnawału wywodzi się prawdopodobnie z Włoch, podobnie zresztą jak sama jego nazwa (wł. carnevele). Według większości źródeł jego geneza związana jest z chęcią nacieszenia się życiem przed czasem Wielkiego Postu. W różnych zakątkach świata sposoby świętowania są bardzo różne, jednak nie da się ukryć, że główne założenia pozostają niezmienne - radość, rozrywka i całe mnóstwo pysznego jedzenia. A jakie są najpopularniejsze karnawałowe dania w poszczególnych miejscach globu?

Europejski karnawał, czyli Tłusty Czwartek, bratwurst i smażone mleko
Nie da się ukryć, że w Europie dużą popularnością cieszą się szczególnie smażone przekąski, poczynając od polskich pączków w Tłusty Czwartek, przez francuskie beignets, przypominające nasze faworki, aż po hiszpańskie leche frita, czyli… smażone mleko. Wśród wytrawnych przekąsek warto wymienić np. niemiecką kiełbasę bratwurst podawaną z rozmaitymi sosami, rozmaite owoce morza i mięsa.

Przydatna wskazówka:
Zaskocz swoich gości i przygotuj karnawałowe potrawy z kilku europejskich krajów. Łatwym i szybkim daniem jest np. niemiecka kiełbasa bratwurst, która doskonale skomponuje się z Sosem Kieleckim czosnkowym czy cygańskim lub kultowa currywurst podana z Sosem Kieleckim amerykańskim.

Karnawał w Rio i Nowym Orleanie
Mówiąc o karnawale trudno nie wspomnieć o Brazylii. Kraj, w którym odbywa się najpopularniejsza tego typu zabawa na całym świecie, słynie również z wielu smacznych potraw. Do najciekawszych przekąsek w tej części Ameryki Południowej należą m.in. kotleciki coxinhas z mielonego mięsa kurczaka otulone chrupiącym ciastem czy gulasz feijoada, narodowe brazylijskie danie z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego oraz czarnej fasoli. W Stanach Zjednoczonych karnawał szczególnie hucznie obchodzony jest w Nowym Orleanie, gdzie zauważyć można francuskie wpływy. Najpopularniejszą potrawą jest tam zdecydowanie gumbo, czyli wyjątkowo treściwy, aromatyczny rodzaj gulaszu, do którego dodaje się owoce morza lub inne skorupiaki i różne rodzaje mięsa. W pozostałych częściach USA największym powodzeniem cieszy się wszystko, co przygotowuje się na głębokim oleju - burgery z chrupiącym kurczakiem, frytki z dodatkami, corn dogi, a nawet smażone… lody. Nie da się ukryć, że niektóre potrawy są naprawdę zaskakujące!

Przydatna wskazówka:
Chcesz przygotować karnawałowe przyjęcie inspirowane kuchnią Stanów Zjednoczonych? To wcale nie musi być skomplikowane. Doskonałym rozwiązaniem będą tradycyjne wołowe burgery ze świeżymi warzywami i Sosem Kieleckim amerykańskim z nutami kolendry, kardamonu, kozieradki, imbiru oraz goździków. Zwykłe frytki posyp startym cheddarem, polej ostrym sosem chili i dodaj świeżej kolendry - dzięki temu nie będzie nudno, a wręcz przeciwnie - radośnie, karnawałowo i przede wszystkim bardzo smacznie.

  • Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego oraz amerykańskiego w szkle: ok. 3 zł brutto / 180 g
  • Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego w szkle: ok. 3 zł brutto / 200 g

Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat