Karnawałowe szaleństwo na talerzu

Sos orzechowy, sos serowy - przepis kulinarny.
W tym roku karnawał będzie inny niż zazwyczaj. Zamiast hucznego świętowania, prawdopodobnie pozostaniemy w domach, w gronie najbliższych.

Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z imprezowych przekąsek. Wręcz przeciwnie – warto przygotować coś, co sprawi, że poczujemy się jak na prawdziwej karnawałowej zabawie!

Jaka jest idealna imprezowa przekąska? Szybka w przygotowaniu, ale wyróżniająca się niezapomnianym, wyrazistym smakiem. Najlepszym rozwiązaniem są niewielkie smakołyki typu „finger food”, które można zjeść bez użycia sztućców. Mogą to być warzywa, Snack Przysmak Świętokrzyski, domowe nachosy, a do tego… pyszne dipy.

Sos orzechowy z azjatyckim twistem
Masło orzechowe kojarzy Wam się tylko ze słodkimi przekąskami? Koniecznie spróbujcie go w wersji wytrawnej – to składnik, który doskonale komponuje się z sosem sojowym, czosnkiem czy imbirem. Przedstawiamy przepis na sos, który zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.

W misce umieszczamy:

  • cztery łyżki masła orzechowego
  • cztery łyżki jasnego sosu sojowego
  • jedną łyżkę brązowego cukru
  • łyżkę octu ryżowego lub soku z cytryny
  • łyżeczkę sosu rybnego
  • duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • posiekany kawałek imbiru (wielkości zbliżonej do użytego ząbka czosnku)

Wszystko dokładnie mieszamy i przygotowujemy dodatki do naszego dipu. Idealnie sprawdzi się pokrojona w słupki marchewka czy ogórek, a także chrupiący Snack Przysmak Świętokrzyski. Aby przygotować go samodzielnie w domu, wystarczy rozgrzać w garnku olej i smażyć prażynki przez kilka-kilkanaście sekund, a na koniec dodać sól lub ulubione przyprawy.

Wyjątkowy sos serowy
Nie da się ukryć, że sos serowy ma bardzo wielu wielbicieli i świetnie pasuje do różnego rodzaju słonych przekąsek. Przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale wcale nie musi takie być.

Przedstawiamy pomysł na łatwy i smaczny sos serowy. Czego będziemy potrzebować?

  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • 2 szklanki startego sera (np. cheddar)
  • pół łyżeczki papryki w proszku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietanką. Kiedy będą ciepłe, dodajemy ser i przyprawy, po czym cały czas mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos będzie gęsty i kremowy. Podajemy z nachosami, Snackiem Przysmakiem Świętokrzyskim lub warzywami pokrojonymi w słupki. Smacznego!

  • Sugerowana cena Przysmaku Świętokrzyskiego: 3,80 zł brutto/ 400 g

Fot. WSP Społem
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat