Kaszanka w oryginalnym wydaniu

Wyśmienita tarta z białą kaszanką i jabłkami - przepis kulinarny.
W sezonie grillowym kaszanka pojawia się na ruszcie prawie tak często jak kiełbasa. Nic dziwnego – jest prosta w przygotowaniu i smaczna.

Jednak, jeśli już trochę Ci się znudziła pieczona w tradycyjnej formie, wypróbuj nasz nowy przepis i podaj kaszankę bardziej nietypowo. Sprawdź, czy pyszna tarta z białą kaszanką i jabłkami przypadnie Ci do gustu.

Wprawdzie biała kaszanka nie jest tak popularna jak czarna, ale równie smaczna. To wersja z dużą ilością kaszy, która świetnie smakuje na grillu, podsmażona na patelni z cebulką czy też po prostu na gorąco z wody. Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub kolację, możesz przygotować z niej danie dla całej rodziny, np. tartę. Kruchy spód, aromatyczne nadzienie z kaszanki z dodatkiem kwaskowatych jabłek, smakuje naprawdę wyśmienicie. – Aby przygotowanie potrawy zakończyło się sukcesem, warto wybrać kaszankę dobrej jakości. Zwróćmy uwagę na producenta i jakość składników, użytych do jej wytworzenia. A także na barwę, zapach i teksturę – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Tarta z białą kaszanką i jabłkami

  • Ilość porcji: 6
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Poziom trudności: średnie

Składniki:

  • 200 g białej kaszanki ZM Pekpol
  • 1 opakowanie słonego ciasta francuskiego
  • 3 duże jabłka
  • 1 duża cebula
  • sok z połowy cytryny
  • świeży majeranek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Kaszankę kroimy w plasterki. Ciasto rozmrażamy, wykładamy nim formę do pieczenia, obciążamy (np. suszoną fasolą) i pieczemy przez 15 minut w 200 ˚C. Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na podpieczonym spodzie układamy plastry cebuli, na nich na przemian plastry kaszanki i jabłek. Całość posypujemy połową świeżego majeranku i zapiekamy kolejne 15 minut w temp 200 ˚C. Po wyciągnięciu posypujemy świeżym majerankiem.

Smacznego!

Fot. Pekpol Ostrołęka
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat