Jednak, jeśli już trochę Ci się znudziła pieczona w tradycyjnej formie, wypróbuj nasz nowy przepis i podaj kaszankę bardziej nietypowo. Sprawdź, czy pyszna tarta z białą kaszanką i jabłkami przypadnie Ci do gustu.
Wprawdzie biała kaszanka nie jest tak popularna jak czarna, ale równie smaczna. To wersja z dużą ilością kaszy, która świetnie smakuje na grillu, podsmażona na patelni z cebulką czy też po prostu na gorąco z wody. Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub kolację, możesz przygotować z niej danie dla całej rodziny, np. tartę. Kruchy spód, aromatyczne nadzienie z kaszanki z dodatkiem kwaskowatych jabłek, smakuje naprawdę wyśmienicie. – Aby przygotowanie potrawy zakończyło się sukcesem, warto wybrać kaszankę dobrej jakości. Zwróćmy uwagę na producenta i jakość składników, użytych do jej wytworzenia. A także na barwę, zapach i teksturę – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Tarta z białą kaszanką i jabłkami
Składniki:
Przygotowanie:
Kaszankę kroimy w plasterki. Ciasto rozmrażamy, wykładamy nim formę do pieczenia, obciążamy (np. suszoną fasolą) i pieczemy przez 15 minut w 200 ˚C. Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na podpieczonym spodzie układamy plastry cebuli, na nich na przemian plastry kaszanki i jabłek. Całość posypujemy połową świeżego majeranku i zapiekamy kolejne 15 minut w temp 200 ˚C. Po wyciągnięciu posypujemy świeżym majerankiem.
Smacznego!
Fot. Pekpol Ostrołęka
Informacja prasowa