A co powiecie na kasztany jadalne? Zaproście je do swoich domów i zakochajcie się we francuskim przysmaku. Owoce kasztana jadalnego od wieków cenione były za swoje walory smakowe i wartości odżywcze. Pieczone lub przerabiane na mąkę stanowiły bazę wielu posiłków, wykorzystywane były również do pieczenia chleba czy ciast. W Polsce roślina ta nie jest obecnie zbyt popularna, jednak w dalekiej przeszłości święciła triumfy także na stołach naszych przodków. Kasztany, kojarzone głównie z Francją, wracają powoli do łask i coraz więcej osób przekonuje się do tego, że warto wprowadzić te wyjątkowe owoce do swojego jadłospisu.
Kasztan jadalny zawiera witaminy z grupy B wspomagające naszą odporność oraz potas wpływający na obniżenie ciśnienia krwi. W kuchni świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska (na słono czy na słodko, np. z miodem) lub jako podstawa wielu dań. Wśród najpopularniejszych posiłków z dodatkiem tej wyjątkowej rośliny warto wskazać chociażby smakowite sałatki, zupę z kasztanów z grzankami i selerem naciowym czy aksamitne puree z dodatkiem masła, które możemy wykorzystać do przygotowania pysznego ciasta lub kremu na bazie jogurtu czy śmietanki.
Ciekawą propozycję stanowią również aromatyczne placki z jabłkiem i gruszką, kasztanowe risotto czy mięsa nadziewane roślinnym farszem. Tak naprawdę wystarczy odrobina wiedzy i bogata wyobraźnia kulinarna, by stworzyć prawdziwe arcydzieła. Gdy jadalne kasztany zawitają w naszej kuchni, już nigdy się z nimi nie rozstaniemy – to będzie prawdziwa miłość od pierwszego wejrzenia do końca życia.
Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com