Kasztany w kuchni

Potrawy z kasztanów.
Kasztany kojarzymy najczęściej z jesiennymi spacerami po parku i tworzeniem ludzików na lekcjach plastyki w szkole podstawowej czy przedszkolu.

A co powiecie na kasztany jadalne? Zaproście je do swoich domów i zakochajcie się we francuskim przysmaku. Owoce kasztana jadalnego od wieków cenione były za swoje walory smakowe i wartości odżywcze. Pieczone lub przerabiane na mąkę stanowiły bazę wielu posiłków, wykorzystywane były również do pieczenia chleba czy ciast. W Polsce roślina ta nie jest obecnie zbyt popularna, jednak w dalekiej przeszłości święciła triumfy także na stołach naszych przodków. Kasztany, kojarzone głównie z Francją, wracają powoli do łask i coraz więcej osób przekonuje się do tego, że warto wprowadzić te wyjątkowe owoce do swojego jadłospisu.

Kasztan jadalny zawiera witaminy z grupy B wspomagające naszą odporność oraz potas wpływający na obniżenie ciśnienia krwi. W kuchni świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska (na słono czy na słodko, np. z miodem) lub jako podstawa wielu dań. Wśród najpopularniejszych posiłków z dodatkiem tej wyjątkowej rośliny warto wskazać chociażby smakowite sałatki, zupę z kasztanów z grzankami i selerem naciowym czy aksamitne puree z dodatkiem masła, które możemy wykorzystać do przygotowania pysznego ciasta lub kremu na bazie jogurtu czy śmietanki.

Ciekawą propozycję stanowią również aromatyczne placki z jabłkiem i gruszką, kasztanowe risotto czy mięsa nadziewane roślinnym farszem. Tak naprawdę wystarczy odrobina wiedzy i bogata wyobraźnia kulinarna, by stworzyć prawdziwe arcydzieła. Gdy jadalne kasztany zawitają w naszej kuchni, już nigdy się z nimi nie rozstaniemy – to będzie prawdziwa miłość od pierwszego wejrzenia do końca życia.

Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat