Keks kakaowy

Przepis na keks kakaowy.
Przepis na pyszny kakaowy keks.

Składniki:

  • 250 g. masła,
  • 250 g. cukru,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 100 g. mąki pszennej,
  • 50 g. zagęstnika,
  • 40 g. kakao w proszku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Utrzeć masło na puszystą masę, miksować dodając cukier, cukier waniliowy i sól, aż powstanie dobrze zmieszana masa. Masę maślaną miksować dodając kolejno jajka. Mąkę wymieszać z zagęstnikiem oraz proszkiem i w dwóch porcjach z masą jajeczną na średnich obrotach. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 45 minut w temp. 180 st. C. Ciasto ostudzić i na koniec posypać cukrem pudrem i kakao w proszku. 

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Fot. freepik




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat