W większości lokali używane są kieliszki szklane, jednak nie jest to jedyny możliwy wybór. Równie estetyczne i zdecydowanie trwalsze są kieliszki z tworzywa sztucznego. W jakich kieliszkach powinno podawać się wodę, a w jakich wódkę? Czy warto zainwestować w kieliszki z poliwęglanu, czy lepiej pozostać przy tradycyjnym szkle?
Zacznijmy od wody, która powinna być traktowana z szacunkiem i podawana w odpowiedni sposób. W barze szybkiej obsługi lub taniej jadłodajni serwuje się ją najczęściej w plastikowych, jednorazowych kubkach; bywa, że jest pita prosto z butelki. To niestety standard, wynikający najczęściej z wygody i oszczędności lub z przepisów sanepidu, jednak w eleganckich restauracjach to niedopuszczalne – wodę należy podawać na stół w szkle. Czym charakteryzują się kieliszki do wody? Oprócz tego, że różnią się pojemnością i grubością szkła, mają kilka wspólnych cech. Jedną z nich jest kształt, który zazwyczaj jest do siebie zbliżony. Mimo to zdarza się, że kieliszki do wody są mylone z kieliszkami do wina. Jak je odróżnić? Te do wody mają z reguły większą pojemność, a czarka osadzona na niezbyt wysokiej nóżce nie zawsze zwęża się ku górze. Warto pamiętać, że kieliszek do wody powinien pojawić się na stole przed kieliszkiem do wina i znajdować się najbliżej zasięgu ręki.
Każdy rodzaj alkoholu, również najmocniejszy z nich, czyli wódka, ma swój dedykowany kieliszek. Kieliszki do wódki różnią się kształtem, pojemnością i wysokością. Kieliszki do wódki czystej mają dość grube dno, dzięki czemu alkohol pozostaje dłużej chłodny. Ich pojemność waha się między 25 a 60 ml, choć zdarzają się również kieliszki o większej pojemności. Najmniejsze z nich, służące do picia tzw. shotów, czyli wódki czystej lub z dodatkami (np. popularny Wściekły Pies), przypominają swoim wyglądem szklanki w wersji mini. Zazwyczaj rozszerzają się delikatnie ku górze, nie zawsze mają okrągły kształt, a powierzchnia ich ścianek jest często zdobiona lub szlifowana w charakterystyczny sposób. W wielu lokalach kultywowany jest zwyczaj mrożenia kieliszków do shotów. Te, których czarka oparta jest na krótkiej nóżce służą do picia wódek gatunkowych.
Bardzo wytrzymałe, praktycznie nietłukące się kieliszki z poliwęglanu są ciekawą alternatywą dla kieliszków szklanych. Ich wytrzymałość wynika z właściwości poliwęglanu – tworzywa sztucznego charakteryzującego się transparentnością oraz dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Jego właściwości są zbliżone do pleksiglasu, a odporność na ściskanie porównywalna jest z aluminium. Dzięki temu kieliszki z poliwęglanu wytrzymują działanie zarówno niskiej, jak i wysokiej temperatury. Można je myć w zmywarce – są idealnie przezroczyste i nie matowieją przez bardzo długi czas. Kieliszki z poliwęglanu mogą być również barwione. Czerwone lub białe wino podane w czarnym lub białym, nieprzezroczystym szkle wygląda intrygująco.