Kieliszki ze szkła i tworzywa sztucznego

Kieliszki ze szkła i tworzywa sztucznego - które lepsze?
Kieliszki w domu i profesjonalnej gastronomii służą nie tylko do serwowania wina, koktajli, brandy lub grappy, ale również mocniejszych alkoholi i czystej, chłodnej wody.

W większości lokali używane są kieliszki szklane, jednak nie jest to jedyny możliwy wybór. Równie estetyczne i zdecydowanie trwalsze są kieliszki z tworzywa sztucznego. W jakich kieliszkach powinno podawać się wodę, a w jakich wódkę? Czy warto zainwestować w kieliszki z poliwęglanu, czy lepiej pozostać przy tradycyjnym szkle?

Kieliszki do wody

Zacznijmy od wody, która powinna być traktowana z szacunkiem i podawana w odpowiedni sposób. W barze szybkiej obsługi lub taniej jadłodajni serwuje się ją najczęściej w plastikowych, jednorazowych kubkach; bywa, że jest pita prosto z butelki. To niestety standard, wynikający najczęściej z wygody i oszczędności lub z przepisów sanepidu, jednak w eleganckich restauracjach to niedopuszczalne – wodę należy podawać na stół w szkle. Czym charakteryzują się kieliszki do wody? Oprócz tego, że różnią się pojemnością i grubością szkła, mają kilka wspólnych cech. Jedną z nich jest kształt, który zazwyczaj jest do siebie zbliżony. Mimo to zdarza się, że kieliszki do wody są mylone z kieliszkami do wina. Jak je odróżnić? Te do wody mają z reguły większą pojemność, a czarka osadzona na niezbyt wysokiej nóżce nie zawsze zwęża się ku górze. Warto pamiętać, że kieliszek do wody powinien pojawić się na stole przed kieliszkiem do wina i znajdować się najbliżej zasięgu ręki.

Kieliszki do wódki

Każdy rodzaj alkoholu, również najmocniejszy z nich, czyli wódka, ma swój dedykowany kieliszek. Kieliszki do wódki różnią się kształtem, pojemnością i wysokością. Kieliszki do wódki czystej mają dość grube dno, dzięki czemu alkohol pozostaje dłużej chłodny. Ich pojemność waha się między 25 a 60 ml, choć zdarzają się również kieliszki o większej pojemności. Najmniejsze z nich, służące do picia tzw. shotów, czyli wódki czystej lub z dodatkami (np. popularny Wściekły Pies), przypominają swoim wyglądem szklanki w wersji mini. Zazwyczaj rozszerzają się delikatnie ku górze, nie zawsze mają okrągły kształt, a powierzchnia ich ścianek jest często zdobiona lub szlifowana w charakterystyczny sposób. W wielu lokalach kultywowany jest zwyczaj mrożenia kieliszków do shotów. Te, których czarka oparta jest na krótkiej nóżce służą do picia wódek gatunkowych.

Kieliszki z poliwęglanu

Bardzo wytrzymałe, praktycznie nietłukące się kieliszki z poliwęglanu są ciekawą alternatywą dla kieliszków szklanych. Ich wytrzymałość wynika z właściwości poliwęglanu – tworzywa sztucznego charakteryzującego się transparentnością oraz dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Jego właściwości są zbliżone do pleksiglasu, a odporność na ściskanie porównywalna jest z aluminium. Dzięki temu kieliszki z poliwęglanu wytrzymują działanie zarówno niskiej, jak i wysokiej temperatury. Można je myć w zmywarce – są idealnie przezroczyste i nie matowieją przez bardzo długi czas. Kieliszki z poliwęglanu mogą być również barwione. Czerwone lub białe wino podane w czarnym lub białym, nieprzezroczystym szkle wygląda intrygująco.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat