Kilka z nich przedstawiamy w niniejszym artykule!
Spożywając wspólnie pyszny obiad, postaw na większe kieliszki, aby nie trzeba było ich zbyt często uzupełniać i móc popijać wino przez cały posiłek. Ogólną zasadą jest posiadanie kieliszka, który jest w stanie pomieścić ⅓ butelki alkoholu. Mniejsze nadają się do innych sytuacji, takich jak brunch, gdzie często podawane są wina musujące i białe.
Mniejsze kieliszki do wina świetnie nadają się do dużych imprez z degustacją lub przyjęć, na których wiele osób będzie piło właśnie wino. Poza tym zawsze trzeba wziąć pod uwagę, gdy w trakcie późniejszych godzin trwania tego typu wydarzeń może dojść do strat w postaci stłuczonego szkła. Wtedy sprzątanie będzie łatwiejsze, gdy kieliszek nie był zbyt duży.
Kolorowe lub dekoracyjne kieliszki nie uwypuklają pięknego wyglądu przechowywanego wina. Jeśli na daną okazję masz przygotowane specjalne wysokiej jakości wino, wybierz proste, przezroczyste kieliszki, aby ludzie byli w stanie w pełni docenić każdy aspekt wina bez rozpraszania uwagi.
Jeśli planujesz często używać swoich kieliszków do wina, wybór szkła nadającego się do mycia w zmywarce ułatwia ich czyszczenie i ponowne użycie. Sprawdź opis lub spójrz na spód kieliszka, aby sprawdzić, czy można bezpiecznie umieścić go w urządzeniu.
Drobne kieliszki do wina lub te kryształowe są cienkie i delikatne, dlatego używaj ich tylko na specjalne okazje lub kameralne spotkania. Dodają smaku i aromatu wina, ale łatwo ulegają uszkodzeniu, dlatego należy ostrożnie z nimi postępować.
Źródło: prymusagd.pl
Ważna uwaga: pamiętaj, aby umyć je natychmiast po wszystkim, aby wino nie poplamiło ani nie pozostawiło śladów w kieliszku. Użyj ciepłej wody i kilku kropli łagodnego płynu do mycia naczyń, aby delikatnie wyczyścić kieliszki czystą szmatką. Nie wkładaj ich do zmywarki, ponieważ na pewno się skruszą.
Jak widać, nie wystarczy po prostu mieć pod ręką kieliszki do wina. Trzeba jeszcze właściwie je użytkować, co z pewnością uczyni nas cenionymi przez gości gospodarzami.
Fot. Materiały zewnętrzne