Jeśli w tej kategorii przetworów poszukujecie nowych smaków to koniecznie sprawdźcie przepis na kiszony kalafior w różowej marynacie, który zresztą jest częścią kolekcji przepisów na Thermomix® „Wytrawne przetwory. Marynaty, pikle i sałatki”, w której oprócz klasyków jakich jak sałatka szwedzka czy pikle w musztardowej marynacie, znajdziecie też bardziej wyszukane propozycje jak kiszony kalafior właśnie czy wywodząca się z kuchni bałkańskiej lutenica.
Kiszony kalafior w różowej marynacie (TM5)
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 30 g chrzanu, korzenia, pokrojonego na kawałki
- 1800 g wody
- 320 g czerwonych buraków, nieobranych, średniej wielkości
- 800 g różyczek kalafiora
- 2 łyżki soli kamiennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka nasion kminku (opcjonalnie)
- koper, ogrodowy, świeży, do kiszenia
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chrzan, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 800 g wody, włożyć koszyczek i umieścić w nim buraki, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki kalafiora, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Po ostudzeniu buraki obrać, przekroić na pół i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać sól, cukier, pieprz i kminek, gotować 12 min/100°C/obr. 1. W tym czasie przygotować słoiki. Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 łyżeczce rozdrobnionego chrzanu z czosnkiem, włożyć gałązkę kopru ogrodowego, następnie układać w równej ilości ugotowane różyczki kalafiora i plastry buraków. Czynność powtarzać, aż do skończenia składników.
- Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy ustawić na tacy, ponieważ istnieje możliwość, że podczas fermentacji solanka wykipi. W takiej sytuacji solankę należy wytrzeć, ale słoików nie należy odkręcać. Po ok. 3-5 dniach słoiki należy odstawić do suchego, chłodnego i ciemnego miejsca.
- Podawać jako dodatek.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
- Czosnek i chrzan rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Buraki ugotować w jednym garnku, a w drugim różyczki kalafiora. Po ostudzeniu buraki obrać, przekroić na pół i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
- 1000 g wody zagotować z solą, cukrem, pieprzem i kminkiem. W tym czasie przygotować słoiki. Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 łyżeczce rozdrobnionego chrzanu z czosnkiem, włożyć gałązkę kopru ogrodowego, następnie układać w równej ilości ugotowane różyczki kalafiora i plastry buraków. Czynność powtarzać, aż do skończenia składników.
- Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy ustawić na tacy, ponieważ istnieje możliwość, że podczas fermentacji solanka wykipi. W takiej sytuacji solankę należy wytrzeć, ale słoików nie należy odkręcać. Po ok. 3-5 dniach słoiki należy odstawić do suchego, chłodnego i ciemnego miejsca.
- Podawać jako dodatek.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa