Kiszony kalafior w różowej marynacie

Ze spiżarnianej półki. Pomysły na wytrawne przetwory - przepis kulinarny.
O dobroczynnych właściwościach wszelkich kiszonek, okrzykniętych już dawno mianem polskiego superfoods, słyszał już chyba każdy. Kiszone ogórki, buraki, a nawet czosnek goszczą na naszych stołach niemalże przez cały sezon.

Jeśli w tej kategorii przetworów poszukujecie nowych smaków to koniecznie sprawdźcie przepis na kiszony kalafior w różowej marynacie, który  zresztą jest częścią kolekcji przepisów na Thermomix® „Wytrawne przetwory. Marynaty, pikle i sałatki”, w której oprócz klasyków jakich jak sałatka szwedzka czy pikle w musztardowej marynacie, znajdziecie też bardziej wyszukane propozycje jak kiszony kalafior właśnie czy wywodząca się z kuchni bałkańskiej lutenica.

Kiszony kalafior w różowej marynacie (TM5)

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g chrzanu, korzenia, pokrojonego na kawałki
  • 1800 g wody
  • 320 g czerwonych buraków, nieobranych, średniej wielkości
  • 800 g różyczek kalafiora
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka nasion kminku (opcjonalnie)
  • koper, ogrodowy, świeży, do kiszenia

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chrzan, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 800 g wody, włożyć koszyczek i umieścić w nim buraki, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki kalafiora, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Po ostudzeniu buraki obrać, przekroić na pół i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać sól, cukier, pieprz i kminek, gotować 12 min/100°C/obr. 1. W tym czasie przygotować słoiki. Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 łyżeczce rozdrobnionego chrzanu z czosnkiem, włożyć gałązkę kopru ogrodowego, następnie układać w równej ilości ugotowane różyczki kalafiora i plastry buraków. Czynność powtarzać, aż do skończenia składników.
  4. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy ustawić na tacy, ponieważ istnieje możliwość, że podczas fermentacji solanka wykipi. W takiej sytuacji solankę należy wytrzeć, ale słoików nie należy odkręcać. Po ok. 3-5 dniach słoiki należy odstawić do suchego, chłodnego i ciemnego miejsca.
  5. Podawać jako dodatek.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

  1. Czosnek i chrzan rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Buraki ugotować w jednym garnku, a w drugim różyczki kalafiora. Po ostudzeniu buraki obrać, przekroić na pół i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
  3. 1000 g wody zagotować z solą, cukrem, pieprzem i kminkiem. W tym czasie przygotować słoiki. Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 łyżeczce rozdrobnionego chrzanu z czosnkiem, włożyć gałązkę kopru ogrodowego, następnie układać w równej ilości ugotowane różyczki kalafiora i plastry buraków. Czynność powtarzać, aż do skończenia składników.
  4. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy ustawić na tacy, ponieważ istnieje możliwość, że podczas fermentacji solanka wykipi. W takiej sytuacji solankę należy wytrzeć, ale słoików nie należy odkręcać. Po ok. 3-5 dniach słoiki należy odstawić do suchego, chłodnego i ciemnego miejsca.
  5. Podawać jako dodatek.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat