Klasyka gatunku

Pieczone ziemniaki po szwedzku - przepis kulinarny.
Ziemniaki, ach ziemniaki! Czymże byłaby kuchnia polska bez Was? No właśnie – podobnie, jak i w innych tradycyjnych potrawach, tak i na grillu nie powinniśmy zapomnieć o tym smakowitym dodatku.

W towarzystwie czosnku oraz mieszanki przypraw – ziemniaki odnajdą się doskonale. Będzie pysznie!

Pieczone ziemniaki po szwedzku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków do pieczenia
  • 200 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ostry żółty ser

przyprawy:

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu. Ziemniaki umyj, następnie ponacinaj bardzo gęsto (uważając, by całych ziemniaków nie przekroić na osobne części) i posyp przyprawami tak, by zioła dostały się do środka nacięć.
  2. Połowę Delmy Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Ziemniaki ułóż na folii aluminiowej, polej przygotowanym wcześniej tłuszczem z czosnkiem i zawiń dokładnie w folię.
  4. Piecz na grillu (lub w piekarniku) około godziny, często obracając.
  5. Przed podaniem rozwiń folię, połóż na każdym ziemniaku pozostałą Delmę Maślany smak 80% tłuszczu i posyp tartym serem, który powinien się pod wpływem wysokiej temperatury nieco rozpuścić.

Gotowe!

Fot. Delma
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat