Klopsiki po marokańsku z kaszą kuskus

Egzotyczne klopsiki - przepis kulinarny.
Północnoafrykańskie smaki bardzo często są zestawione z kaszą kuskus, która jest nieodłącznym elementem tamtejszej kuchni. Marokańskie klopsiki podane z kaszą kuskus będą wyśmienitą propozycją na pyszny obiad. Smacznego!

Składniki:

  • 150g kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)
  • 500g wołowiny mielonej
  • 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • szklanka wody

Metoda:

  1. W misce mieszamy wołowinę, połowę cebuli, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę, kolendrę i przyprawy. Formujemy klopsiki wielkości piłki golfowej.
  2. Smażymy klopsy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze minutę i dodajemy przecier z wodą. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut, w połowie gotowania przekładamy klopsiki na drugą stronę.
  3. Kuskus mieszamy w misce. Doprawiamy solą, mieszamy, zalewamy wrzątkiem tak aby woda była centymetr ponad kaszą. Miskę zawijamy folią spożywczą i pozostawiamy na 5-7 minut.
  4. Klopsy podajemy z ciepłym kuskusem.

Smacznego!

Fot. Halina
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat