Trwa globalna inicjatywa pod hasłem „Veganuary”, popularyzująca bezmięsną dietę. Warto wypróbować zupełnie nowe przepisy na roślinne, pyszne dania!
Wegańskie klopsiki w sosie żurawinowym
Żurawina to owoc, który idealnie pasuje do klopsików przygotowanych z wegańskiego mięsa. Sos składający się z wina, bulionu, soku pomarańczowego, żurawiny i miodu jest wyśmienitym dodatkiem do potrawy.
- Ilość porcji: 1
- Czas przygotowania: 35 min
- Poziom: średniozaawansowany
Składniki:
- 2 opakowania Klopsików warzywnych Garden Gourmet
- świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
- 125 ml czerwonego wina
- 200 ml bulionu grzybowego
- 2 łyżki stołowe miodu lub cukru
- 225 g świeżych żurawin
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- oliwa z oliwek do smażenia
- tymianek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj pomarańczę pod bieżącą wodą. Za pomocą obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z połowy pomarańczy. Resztę skórki zetrzyj na drobnej tarce. Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej sok.
- Zagotuj wino, bulion, sok pomarańczowy, startą skórkę pomarańczy, żurawinę i miód. Gotuj, aż żurawina zmięknie.
- Za pomocą blendera ręcznego, zmiel na drobno żurawinę w powstałym sosie.
- Aby zagęścić sos, wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody, a następnie wlej do sosu żurawinowego.
- Pokrój skórkę pomarańczy na bardzo cienkie paski i zagotuj je w 100 ml wody z łyżką cukru. Gotuj przez około 5 minut, aż paski staną się miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
- Upiecz klopsiki warzywne zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie zalej upieczone klopsiki sosem żurawinowym. Udekoruj skórką pomarańczową i tymiankiem.
Fot. Nestlé
Informacja prasowa