Składniki:
Spód:
- 70 g masła
- 70 g gorzkiej czekolady
- 30 g cukru kokosowego
- 45 g mąki z quinoa
- 1 jajko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru kokosowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 5 jajek
Polewa:
Sposób przygotowania:
- Masło i czekoladę roztop na małym ogniu. W międzyczasie za pomocą miksera utrzyj jajko z cukrem.
- Dodaj masę czekoladową, mąkę i całość miksuj do połączenia się składników.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, zapinając obręcz i pozostawiając papier na zewnątrz. Wylej masę i piecze ją przez 9 minut. Następnie wystudź.
- W misce zmiksuj twaróg, mleko kokosowe, mąkę i cukier na gładką masę. Dodaj po kolei jajka i miksuj przez kilkanaście sekund.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Masę serową wylej na wystudzony spód i wstaw formę do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez 75 minut.
- Sernik wystudź i włóż na noc do lodówki.
- Dżem malinowy podgrzej delikatnie w małym garnku. Wylej go na sernik tak, aby powstała malinowa polewa.
POLECANE PRODUKTY
Mleczko kokosowe BIO 17-19%, House of Asia, 9,99 zł
Cukier kokosowy, House of Asia, 8,59 zł
Fot. House of Asia
Informacja prasowa