Uzyskanie odpowiedniej ilości białka z pożywienia nie jest dużym problemem, nawet na dietach eliminacyjnych, takich jak weganizm. Przeciętny zdrowy dorosły potrzebuje jedynie 45 do 56 gramów białka dziennie. Dla przykładu – pół małej kostki tofu (90g) zawiera aż 12 gramów białka, a szklanka konserwowej cieciorki dostarczy kolejne 10 gramów. Jednak jeśli ćwiczysz regularnie lub nie zawsze masz czas, aby zjeść pełnowartościowy posiłek, możesz potrzebować dostarczyć organizmowi więcej kalorii i białka.
Wybierając koktajl białkowy zwróć przede wszystkim uwagę na jego skład. Produkty poszczególnych firm będą się różniły nie tylko smakiem, lecz także zawartością białka i jego źródłem (mleko, serwatka, kazeina, soja itd.). Źródło białka i sposób jego oczyszczania podczas produkcji może wpływać na to, jak dobrze organizm może je wykorzystać. Nie bój się wegańskich opcji – białko roślinne, na przykład sojowe, jest bogate w składniki odżywcze i tak samo skuteczne, jak większość zwierzęcych źródeł białka.
Dostosuj także rozkład makro składników do swojej aktywności fizycznej. Osoby zajmujące się typowo kulturystyką i budową mięśni potrzebują więcej białka, natomiast fani sportów wytrzymałościowych, na przykład maratonów, będą preferować koktajle z nieco większą zawartością węglowodanów. Jeśli Twoim celem jest po prostu schudnięcie, wybierz koktajl z dużą zawartością białka, ale małą ilością węglowodanów i tłuszczy.
Unikaj jednak spożywania koktajli białkowych zbyt blisko posiłków. Twój organizm naraz może przyjąć do 35 gramów białka, jeśli więc dostarczysz go sobie zbyt wiele, zamieni się ono w glukozę i zostanie zmagazynowane jako tłuszcz.
Choć idealnie byłoby czerpać białko oraz wszelkie inne składniki ze zdrowych, pełnowartościowych posiłków, nie zawsze jest to realne. Jeśli jednak masz taką możliwość – zawsze wybieraj nieprzetworzone jedzenie bogate w białko, zamiast odżywki w proszku. Jednak często w ciągu dnia mamy mało czasu i taki koktajl jest naszym jedynym rozwiązaniem. Koktajle białkowe spożywane z rozwagą mogą być częścią zbilansowanej diety, ale lepiej stawiać na naturalne źródła białka.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com