Koktajle z owoców w sam raz na jesień – sprawdź, jak je przygotować!

Owocowe koktajle na jesień.
Lato powoli nas opuszcza, a razem z nim – świeże owoce. Nie oznacza to jednak, że w chłodniejsze pory roku należy z nich całkowicie rezygnować. Wręcz przeciwnie!

Owoce to prawdziwe bomby witaminowe, zwłaszcza, gdy połączymy je z gęstym kremowym jogurtem, który także ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Jesienią warto postawić na owocowe koktajle, do których dodamy aromatyczne przyprawy, na przykład rozgrzewający imbir. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji na pyszne jesienne koktajle z owoców!

Dlaczego warto sięgać po koktajle z owoców?

Owocowe koktajle mają niezwykłe walory smakowe, ale jemy je nie tylko z tego powodu. Większość z nich to bogate źródło składników odżywczych. Świetnie nadają się na pierwsze czy drugie śniadanie. Podczas przygotowywania koktajli owocowych warto skorzystać także z jogurtu. Najlepszym wyborem będzie tutaj gęsty jogurt naturalny o kremowej konsystencji i gęstości zbliżonej do śmietany. Dzięki niemu koktajle z owoców będą miały wspaniałą konsystencję. Taki jogurt jest przy okazji doskonałym wyborem dla osób, które aktualnie znajdują się na diecie, gdyż nie zawierają cukru ani tłuszczu. W naszych przepisach wykorzystaliśmy Bakoma Jogurt naturalny Gęsty, który spełnia powyższe wymagania, a także zawiera dodatkowo kultury bakterii LA5 i BB12, które świetnie wpływają na równowagę bakteryjną w jelitach i wspomagają proces trawienia.

Orientalny koktajl z owoców

Pierwsza z naszych propozycji wiąże się z kuchnią azjatycką. Skorzystamy w niej z owoców egzotycznych, czyli pomarańczy i mango. Warto dodać również odrobinę wody kokosowej dla uzyskania odpowiedniego aromatu – za konsystencję napoju odpowiadać będzie jogurt. Zaczynamy od obrania owoców. Pomarańcze i mango blendujemy z odrobiną mielonej kurkumy oraz imbirem, najlepiej w postaci korzenia. Dobór przypraw jest nieprzypadkowy. Kurkuma wspiera pracę układu pokarmowego, natomiast imbir ma właściwości rozgrzewające. Koktajl w sam raz na jesienne poranki!

Koktajl owocowo-warzywny

Jesienią warto sięgnąć po koktajl z owoców i warzyw. Nasza propozycja to napój składający się z marchewki, ogórka oraz jabłek. Przyda się także sok z cytryny, który nada naszemu koktajlowi wyrazistego smaku, a jednocześnie dostarczy organizmowi witaminy C. W tym przepisie warto zastosować także imbir ze względu na jego rozgrzewające właściwości. Pamiętajmy, żeby odpowiednio wcześniej wyjąć warzywa i owoce z lodówki, aby nasz koktajl nie wyszedł zbyt zimny. Wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do wysokiej szklanki. Taki napój z pewnością będzie doskonałym wyborem na śniadanie.

Jesienny koktajl z owoców leśnych

Fani jesiennych koktajli z owoców nie mogą oczywiście nie wykorzystać dobrodziejstw jakimi przyroda obdarowuje nas w Polsce. Niemal wszyscy uwielbiamy zajadać się jeżynami, jagodami, borówkami czy malinami. Owoce leśne można łatwo zblendować w dowolnych proporcjach i wymieszać z jogurtem naturalnym. Taki deser wcale nie wymaga dosładzania! Jeśli chcemy, możemy dodać łyżkę pysznego miodu, który nada naszemu napojowi ciekawego smaku.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat