Kolorowe ratatouille z parówkami

Przepis na kolorowe ratatouille z parówkami VeggieDay.
Nadeszła wiosna, więc czas zmienić menu na lżejsze. Zapomnijmy o rozgrzewających zupach, ograniczmy mięso, postawmy na lekkie i pełne warzyw dania.

Zawarte w nich cenne składniki odżywcze dodadzą energii i pozwolą nam w pełni cieszyć się wiosną.  Sprawdźcie nasz przepis na ratatouille i cieszcie się mocą kolorów z warzyw!

Składniki:

  • 4 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • 3 papryki (mogą być różnokolorowe)
  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz i obierz ze skóry, a następnie usuń gniazda nasienne.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pozostałe warzywa pokrój w niezbyt dużą kostkę. Parówki pokrój na plasterki.
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż po kolei warzywa zaczynając od cebuli.
  4. Kiedy cebula się zeszkli dodaj czosnek, podsmaż przez ok. 2 minuty.
  5. Do garnka dodaj paprykę, a po kilku minutach wrzuć cukinię, pomidory, bakłażana. W tym samym momencie dodaj też przyprawy - zioła prowansalskie i przyprawy, a także sól i pieprz.
  6. Parówki podpiecz na posmarowanej oliwą patelni grillowej i dodaj do garnka.
  7. Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek i duś ratatoullie na wolnym ogniu przez 15-20 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie.


Fot. VeggieDay
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat