Kolorowe ratatouille z parówkami
Nadeszła wiosna, więc czas zmienić menu na lżejsze. Zapomnijmy o rozgrzewających zupach, ograniczmy mięso, postawmy na lekkie i pełne warzyw dania.
Zawarte w nich cenne składniki odżywcze dodadzą energii i pozwolą nam w pełni cieszyć się wiosną. Sprawdźcie nasz przepis na ratatouille i cieszcie się mocą kolorów z warzyw!
Składniki:
- 4 parówki wegetariańskie VeggieDay
- 3 papryki (mogą być różnokolorowe)
- 1 cukinia
- 1 mały bakłażan
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pomidory sparz i obierz ze skóry, a następnie usuń gniazda nasienne.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pozostałe warzywa pokrój w niezbyt dużą kostkę. Parówki pokrój na plasterki.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż po kolei warzywa zaczynając od cebuli.
- Kiedy cebula się zeszkli dodaj czosnek, podsmaż przez ok. 2 minuty.
- Do garnka dodaj paprykę, a po kilku minutach wrzuć cukinię, pomidory, bakłażana. W tym samym momencie dodaj też przyprawy - zioła prowansalskie i przyprawy, a także sól i pieprz.
- Parówki podpiecz na posmarowanej oliwą patelni grillowej i dodaj do garnka.
- Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek i duś ratatoullie na wolnym ogniu przez 15-20 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Fot. VeggieDay
Informacja prasowa