Kolorowy bowl warzywny

Dieta pudełkowa IKEA - przepis kulinarny.
Przepis wydaje się długi, ale to wszystko robi się w kwadrans, wierzcie mi! Elementy bowla można wziąć w oddzielnych pudełeczkach i wymieszać na pikniku, tuż przed jedzeniem!

Kolorowy bowl warzywny

  • Czas: 15 minut + 15 minut na marynowanie w lodówce
  • Porcje: 2 szt.

Co może się przydać:

  • kuchenka
  • rondel IKEA 365+
  • durszlak KLOCKREN
  • pojemniki IKEA 365+

Składniki

  • 2 porcje makaronu ryżowego

Sezamowe ogórki:

  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 łyżka octu ryżowego (ew. delikatnego jabłkowego)
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • szczypta soli

Sojowa marchewka:

  • 1 marchewka
  • 1 łyżka sosu sojowego

Marynowane tofu:

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

Octowe rzodkiewki:

  • 4 rzodkiewki
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki wody
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Sos:

  • 6 łyżek gładkiego, solonego masła orzechowego albo migdałowego
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki soku z limonki (można zastąpić octem)
  • 4-6 łyżek wody

Do podania: garść orzeszków ziemnych, garść świeżej roszponki (albo szpinaku lub kolendry).

Sposób przygotowania

  1. Makaron przygotowuję zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, układam w misce.
  2. Ogórki obieram, kroję w 2 cm cząstki, mieszam z pozostałymi składnikami, zamykam w pudełeczku i odstawiam do lodówki na min. kwadrans.
  3. Marchewkę obieram, kroję we wstążki i mieszam z sosem sojowym. Zamykam w pudełeczku i odstawiam do lodówki na min. kwadrans.
  4. Rzodkiewki kroję w plasterki i mieszam z pozostałą częścią składników. Zamykam w pudełeczku i odstawiam do lodówki na min. kwadrans.
  5. Tofu kroję w plastry, mieszam z pozostałymi składnikami. Zamykam w pudełeczku i odstawiam do lodówki na min. kwadrans.
  6. Gdy pudełeczka się chłodzą, robię sos mieszając wszystkie jego składniki.

* Po „przegryzieniu się” zawartości pudełeczek, komponuję bowla: na makaronie (ja lubię, gdy jest zimny, a jeśli wolicie ciepły, zalejcie go wrzątkiem) układam ogórki, rzodkiewkę, marchewki, tofu i roszponkę. Polewam sosem i posypuję orzeszkami.

Fot. IKEA
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat