Kolorowy bowl warzywny
- Czas: 15 minut + 15 minut na marynowanie w lodówce
- Porcje: 2 szt.
Co może się przydać:
- kuchenka
- rondel IKEA 365+
- durszlak KLOCKREN
- pojemniki IKEA 365+
Składniki
- 2 porcje makaronu ryżowego
Sezamowe ogórki:
- 2 ogórki gruntowe
- 1 łyżka octu ryżowego (ew. delikatnego jabłkowego)
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- szczypta soli
Sojowa marchewka:
- 1 marchewka
- 1 łyżka sosu sojowego
Marynowane tofu:
- 1 kostka naturalnego tofu
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Octowe rzodkiewki:
- 4 rzodkiewki
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki wody
- szczypta cukru
- szczypta soli
Sos:
- 6 łyżek gładkiego, solonego masła orzechowego albo migdałowego
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki soku z limonki (można zastąpić octem)
- 4-6 łyżek wody
Do podania: garść orzeszków ziemnych, garść świeżej roszponki (albo szpinaku lub kolendry).
Sposób przygotowania
- Makaron przygotowuję zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, układam w misce.
- Ogórki obieram, kroję w 2 cm cząstki, mieszam z pozostałymi składnikami, zamykam w pudełeczku i odstawiam do lodówki na min. kwadrans.
- Marchewkę obieram, kroję we wstążki i mieszam z sosem sojowym. Zamykam w pudełeczku i odstawiam do lodówki na min. kwadrans.
- Rzodkiewki kroję w plasterki i mieszam z pozostałą częścią składników. Zamykam w pudełeczku i odstawiam do lodówki na min. kwadrans.
- Tofu kroję w plastry, mieszam z pozostałymi składnikami. Zamykam w pudełeczku i odstawiam do lodówki na min. kwadrans.
- Gdy pudełeczka się chłodzą, robię sos mieszając wszystkie jego składniki.
* Po „przegryzieniu się” zawartości pudełeczek, komponuję bowla: na makaronie (ja lubię, gdy jest zimny, a jeśli wolicie ciepły, zalejcie go wrzątkiem) układam ogórki, rzodkiewkę, marchewki, tofu i roszponkę. Polewam sosem i posypuję orzeszkami.
Fot. IKEA
Informacja prasowa