Kompot z suszonych owoców

Najzdrowszy napój do świątecznych posiłków: kompot z suszonych owoców HELIO.
Jego aromatyczny zapach roznoszący się po całym domu tworzy niesamowitą, magiczną atmosferę.

Otula nas ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa, wywołuje miłe skojarzenia i sprawia, że każdy z domowników odczuwa pozytywną aurę nadchodzących świąt. Swoją moc czerpie z owoców suszonych- śliwek, gruszek, jabłek, moreli i daktyli, które nadają mu niezapomniany aromat, wyjątkowy smak i cenne walory zdrowotne. Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy i nieodłączny element każdego wigilijnego stołu. Sprawdź, z jakich najlepszych składników go przyrządzać i dlaczego przypisuje mu się magiczne właściwości...

Zdrowy kompot z suszu
Suszone owoce, ze względu na swoją relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą stanowią dziś cenne uzupełnienie diety. Są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Według specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, na szczególną uwagę zasługują m.in. suszone morele, bogate w witaminę A, C i β-karoten oraz suszone śliwki, które oprócz tego, że mają w swoim składzie m.in. witaminy A, E, B6, potas i miedź, to zawierają też dużo błonnika- i to nawet 5 razy więcej niż świeże. Dlatego przyrządzony z suszonych owoców kompot nie tylko dostarczy nam cennych dla zdrowa witamin i składników mineralnych, ale też m.in. ureguluje pracę przewodu pokramowego, poprawi pracę jelit, przez co przyspieszy trawienie ciężkostrawnych- m.in. świątecznych potraw.

Jakie suszone owoce wybrać do wigilijnego suszu?
Pyszne, mięsiste, pozbawione pestek suszone owoce, takie jak: śliwki, gruszki, jabłka, morele i daktyle - znajdziemy je wszystkie w aromatycznej, najwyższej jakości mieszance kompotowej, specjalnie skomponowanej przez HELIO - znanego producenta bakalii o 25- letniej tradycji.

Czym przyprawić kompot z suszu?
Wszystko zależy od Twoich upodobań i dostępności składników w kuchni. Warto jednak zapamiętać, że do przygotowania bazowej wersji wigilijnego kompotu wystarczy tylko opakowanie owoców suszonych HELIO i woda. Smak kompotu z suszu można urozmaicić cukrem, aromatycznymi przyprawami, np. cynamonem, goździkami, laską wanilii, imbirem, kardamomem czy gałką muszkatołową. Świąteczny napój można też wzbogacić miodem lub sokiem z cytryny, a także plastrami pomarańczy.

Jak przyrządzić tradycyjny susz wigilijny?
Suszone owoce z mieszanki HELIO należy zalać wrzącą wodą i odstawić na 2- 4 godziny, by owoce wchłonęły wodę. W kolejnym kroku, do napęczniałych już owoców, dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Na koniec doprawiamy cukrem lub miodem i np. cynamonem- w zależności od gustu.

Początkowo kompot z suszu podawany był przez naszych przodków tylko w zimowych miesiącach i przypisywano mu magiczne właściwości. Zawarte w nim jabłka miały zapewnić pokój, daktyle- powodzenie, a gruszki były uważane za symbol dobrobytu i długiego życia. Dziś, ten tradycyjny polski napój na stałe wpisał się w wigilijne menu, bez którego wiekszość z nas nie wyobraża sobie prawdziwych świąt Bożego Narodzenia. Kompot z suszonych owoców to jeden z najzdrowszych napojów, który z pewnością warto pić regularnie, a nie tylko raz do roku. W dzisiejszych czasach przetworzonej żywności powinniśmy docenić jego naturalne, dobroczynne właściwości i uwierzyć w jego magiczną moc nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy, ale również na co dzień. Dlatego, zamiast kupować napoje gazowane, często słodzone, z niską zawartością witamin i składników mineralnych, może warto ugotować domowy kompot z suszonych owoców HELIO dla lepszego trawienia, samopoczucia i zdrowia całej naszej rodziny? Wbrew pozorom to łatwiejsze niż myślisz :-)

Fot. HELIO
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat