Konfitura z pigwy z imbirem

Pomysł na zdrową konfiturę.
Konfitura, która zimą postawi nas na nogi.

Konfitura z pigwy z imbirem

  • 1kg pigwy
  • 0,5kg cukru
  • Cytryna
  • 1-2 cm imbiru
  • 15g żelatyny

Obraną i wydrążoną pigwę kroimy w kostkę. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż pigwa się rozpadnie. W zależności od upodobań możemy całość zblendować lub rozdrobnić widelcem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok i cukier. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy starty imbir i ewentualnie doprawić. Na koniec namoczoną w zimnej wodzie żelatynę. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Fot. Dwór Korona Karkonoszy
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat