Konfitura brzoskwiniowo-żurawinowa (TM5)
10 min. 1 godz. 25 min. Łatwy 4 słoiki (po 350 ml każdy) na 1 słoik: Wartość kaloryczna 1782 kJ, Wartość kaloryczna 425 kcal, Białko 2.3 g, Węglowodany 107.5 g, Tłuszcz 0.6 g, Błonnik 11.2 g
Składniki
- 800 g brzoskwiń, bez pestek, pokrojonych na kawałki
- 600 g żurawiny, świeżej, bez szypułek lub 600 g żurawiny, mrożonej
- 250 g cukru
- 20 g likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Przydatne przybory kuchenne
Części Thermomixa
Przygotowanie w Thermomix:
- Do naczynia miksującego włożyć brzoskwinie, rozdrobnić 5 s/obr. 6.
- Dodać żurawinę, gotować 20 min/100°C/obr. 2. Następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne 20 min/100°C/obr. 2.
- Dodać cukier i likier pomarańczowy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać 30 min/98°C/obr. 2.
- Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
- Podawać jako dodatek.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
- Do blendera włożyć brzoskwinie, rozdrobnić.
- Dodać żurawinę. Przełożyć do garnka i gotować przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas.
- Dodać cukier i likier pomarańczowy. Podgrzewać na mniejszym ogniu przez 30 minut.
- Zawartość przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
- Podawać jako dodatek.
Wskazówka
- Słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste. Dokładnie umyte, a następnie wyparzone. Słoiki można wygotować w garnku (zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia). Można również wyparzyć je wrzącą wodą. Trzecim sposobem jest sterylizacja w gorącym piekarniku. Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110°C, umyte słoiki i nakrętki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 15 min, po tym czasie ostrożnie wyjąć za pomocą ściereczki kuchennej lub rękawic kuchennych.
- Jeżeli owoce wykorzystane do przepisu będą bardzo dojrzałe i słodkie można zmniejszyć ilość cukru, w przypadku owoców mniej dojrzałych można dodać go więcej.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa