Konfitura brzoskwiniowo-żurawinowa

Przepis na konfitury z żurawiną.
Żurawionowa konfitura z nutą brzoskwiniową.

Konfitura brzoskwiniowo-żurawinowa (TM5)

 10 min.  1 godz. 25 min.  Łatwy  4 słoiki (po 350 ml każdy)  na 1 słoik: Wartość kaloryczna 1782 kJ, Wartość kaloryczna 425 kcal, Białko 2.3 g, Węglowodany 107.5 g, Tłuszcz 0.6 g, Błonnik 11.2 g

Składniki

  • 800 g brzoskwiń, bez pestek, pokrojonych na kawałki
  • 600 g żurawiny, świeżej, bez szypułek lub 600 g żurawiny, mrożonej
  • 250 g cukru
  • 20 g likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Przydatne przybory kuchenne

  • słoiki typu twist

Części Thermomixa

  • miarka, koszyczek

Przygotowanie w Thermomix:

  1. Do naczynia miksującego włożyć brzoskwinie, rozdrobnić 5 s/obr. 6.
  2. Dodać żurawinę, gotować 20 min/100°C/obr. 2. Następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne 20 min/100°C/obr. 2.
  3. Dodać cukier i likier pomarańczowy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać 30 min/98°C/obr. 2.
  4. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
  5. Podawać jako dodatek.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

  1. Do blendera włożyć brzoskwinie, rozdrobnić.
  2. Dodać żurawinę. Przełożyć do garnka i gotować przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas.
  3. Dodać cukier i likier pomarańczowy. Podgrzewać na mniejszym ogniu przez 30 minut.
  4. Zawartość przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
  5. Podawać jako dodatek.

Wskazówka

  • Słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste. Dokładnie umyte, a następnie wyparzone. Słoiki można wygotować w garnku (zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia). Można również wyparzyć je wrzącą wodą. Trzecim sposobem jest sterylizacja w gorącym piekarniku. Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110°C, umyte słoiki i nakrętki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 15 min, po tym czasie ostrożnie wyjąć za pomocą ściereczki kuchennej lub rękawic kuchennych.
  • Jeżeli owoce wykorzystane do przepisu będą bardzo dojrzałe i słodkie można zmniejszyć ilość cukru, w przypadku owoców mniej dojrzałych można dodać go więcej.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa







Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat