Konfitury z płatków dzikiej róży

Przepis na konfitury z płatków dzikiej róży.
Przepis na konfitury z letnich płatków dzikiej róży.

Składniki:

  • ¼ kg. płatków dzikiej róży,
  • ½ kg. cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.


Oderwać płatki róży, oczyścić każdy listek z białych końców, a czerwone sparzyć wrzątkiem i odcedzić na sicie. Skropić cytryną i włożyć do gorącego syropu przygotowanego w proporcjach pół kilograma cukru na szklankę wody. Płatki smażyć na małym ogniu, na końcu zblenderować. Rozłożyć do słoików, odstawić do góry dnem do ostudzenia.

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Fot. freepik




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat